Santorini Gezi Rehberi – Mutlaka Bilin !

Mikonos’dan kalkan feribotumuzla bir sonraki durağımız olan Santorini oluyor. Sabah erkenden kalkıp artık yavaştan Santorini’ye gidecek olan feribotumuzu yakalamak için Mikonos limanına gidiyoruz. He bu arada, oteller size servis hizmeti verebiliyor. Gitmeden yada varır varmaz bir konuşun derim. Malum Mikonos’da belirttiğim gibi taksi bulmak kolay değil. Aklınızda olsun. İstikamet, Yunanistan’ın en en en romantik adası Santorini.

1. Santorini’ye Başlangıç

İnsan beyninin en yavaş çalıştığı anlardan birisi akşamüzeri, güneşin dinlenmeye başlayıp tam günbatımı anının bittiği zaman dilimiymiş. Öyle diyor bilim adamları. Aslında bilim adamlarının hiçte söylemesine gerek yok.

Santorini

Santorini

Renk cümbüşünün yaşandığı, gözlerinizin kısık bir şekilde manzaranın keyfini sürdüğü, yüzünüzde saçma sapan gülücüklerin oluştuğu, kalbinizin, ruhunuzun dinlendiği, hele birde uçurumun kenarında oturup, yüzlerce metre yukarından mis gibi tertemiz bir Haziran ayının ortasında Ege denizinin masmavi sularının içerisine doğru batan günbatımı manzarasını yaşadıktan sonra bilim adamları ile hemfikir olmamak ne mümkün ?

Bir de benim gibi günbatımına aşık, her saniyesinin kıymetinin farkında olup, “Keşke hiçbitmese. Zaman donup kalsa” diyenlerdenseniz ve rotanız Santorini’ye çevrili ise, bu yazacaklarımı çok iyi dinleyin.

Yunan Adaları vizesi hakkında tüm merak ettiklerini, Yunan Adaları Vizesi yazımda bulabilirsiniz.

Çünkü benim onca şehirde, ülkede gördüğüm hiçbir günbatımı anı, Santorini’de ki kadar değerli olmamıştı. Hiçbirisine bu kadar kapılmamıştım…

Mikonos’dan kalkan feribotumuzla bir sonraki durağımız olan Santorini oluyor. Sabah erkenden kalkıp artık yavaştan Santorini’ye gidecek olan feribotumuzu yakalamak için Mikonos limanına gidiyoruz.

Bu arada, oteller size servis hizmeti verebiliyor. Gitmeden yada varır varmaz bir konuşun derim. Malum Mikonos’da belirttiğim gibi taksi bulmak kolay değil. Aklınızda olsun.

Feribotumuza tam vaktinde varıyoruz. Artık Mikonos’a sağlam bir elveda selamı çekme vakti geldi. Sağlam diyorum çünkü canını çıkardık adanın. Bütün adanın etrafını kiraladığımız motorla boylu boyunca dolandık durduk.

Sabahlara kadar o mekan senin bu parti benim koşturduk. Harika yemeklerini ve içeceklerini tattık. Bir gün içerisinde hem güneşin doğuşuna hem de batışına şahit olduk. O yüzden canımız çıktı.  Yorgunluk ?

Tabiri caizse ölüyorum. Ama ne güzel ki vapurun en üst katına çıkıp o mis gibi Ege denizinin kokusunu içime çektikten sonra yine bir kıpırdanma başlıyor yüreğimde. Vücut olarak değil. Ruhen harika hissediyorum.

Çünkü bir sonraki durağımıza, seyahat dergilerinde görür görmez mutlaka buraya görmeden ölmeyeceğim, uçurum kenarından o günbatımını izlerken şarabını tatmadan, ayaklarımı Ege’ye karşı uzatmadan bu diyarlardan göçüp gitmeyeceğim diye kendimce söz verdiğim yere. Nereye mi ? Santorini’ye…

2. Santorini Hakkında

Mikonos yazımı yazarken yazdığım çoğu şey burası içinde geçerli.  Ancak Google’a Yunan adaları yazdığınız da karşınıza yüzde 90 bu adanın fotoğrafları gelmiştir. Özetle; burası da Kiklad Adalarının bir üyesi.

Santorini_Yamaçları

Santorini Yamaçları

Bu adalar topluluğunun toplam nüfusu 100 bin civarında. Adanın Yunanca adı Thira. İtalyanca adı Santorini. Nüfusu 13 bin civarında. Birde bu Kiklad Takım adalarının başkenti Syros.

Bu takım adaları oluşturan adalarda ; Santorini, Mikonos, Paros, İos, Naxos, Tinos, Andros, Antiparos adaları. Bu toplulukdaki en meşhur adalardan bir tanesi olan Santorini, 78 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip.

En büyük özelliği ise, volkanik bir tapıya sahip olması. MÖ 1650-1450 yılları arasında ada üzerinde püsküren volkan, kısa süre sönre çökmüş ve adanın 73 kilometrekarelik bir alanının denizin altında kalmasına neden olmuş.

santorini yunanistan

Santorini

Bu olay tarihteki en büyük volkanik etkinliklerden birisi olarak biliniyormuş. Aynı zamanda 25 metre yüksekliğinde devasa tsunami dalgaları oluşmuş ve buradaki Minos Uygarlığı’nı yok etmiş.

Sonrasında adayı Fenisliler, Romalılar, Venedikliler haliyle hakim olmuşlar. Sonrasında 1537’de bizim ecdadımız, Osmanlı ele geçirmiş. 1829’da çoğu ada gibi Yunanistan geri almış. İşte özetle adanın geçmişi bu. Niyeyse detaylı tarihi bilgiler veresim geldi. Normalde çok sevmem. Burası nasıl üzerimde etki yaratmışsa, herşeyi anlatasım geliyor.

Peki bu ada neden bu kadar meşhur ?

Özellikle balayına gelen çiftlerin uğrak noktası. Günbatımı harika. Mesela Oia kasabasında yer alan kiliselerin ve bembeyaz sokakların arka kısmında Ege denizi ile oluşturduğu uyumu fotoğraf çekmek için biçilmiş kaftan. Uçurumun eşiğinde kurulu olan köylerin, dünyada eşi benzeri olmadığı söyleniyor. Hele o kasabalarda dolaşırken, hafif esen meltemin insanda uyandırdığı rahatlık hissi…

3. Santorini’de ulaşım

Santorini’ye nasıl gidilir ? Santorini’de nasıl gezilir ? Muhtemelen sizinde ulaşım olarak seçiminiz tıpkı bizimkisi gibi feribot olacaktır. Yunan Adaları’nı keşfe çıkanlar, feribotları kullanarak hem Atina’dan hemde civardaki adalardan bu harika adaya ulaşılabilir.

Limanlar

Thera Şehir Merkezi, Ormos Yazan Yer Feribot Limanı. Yukarıda da Oia köyü var.

Size verdiğim websitesine bakınız ve nereden gelmek istiyorsanız o feribotu kullanınız. Websitesi için tıklayınız. Biz Mikonos’dan sonra Santorini’ye de feribotla geçtik.

Birçok adaya feribot seferi düzenleniyor. Bu noktada sıkıntı yaşamazsanız. Sadece ne olur ne olmaz diye, özellikle yoğun sezonda gidiyorsanız, önceden feribot biletinizi almanızı ve çıktısını da yanınızda götürmenizi tavsiye ederim.

Benim size tavsiyem, mutlaka en azından bir kez olsun bu feribot deneyimini yaşamanız. Feribotlar hem güvenli, hem büyük hem de adaların etrafından geze geze, Ege denizinin havasını içinize çeke çeke güzel zaman geçirerek ulaşımınızı sağlarsınız.

Diğer_Limandan_Santorini_Manzarası

Feribotların Yanaştığı İskeleden Santorini Manzarası

Limana 2 şekilde gelebilirsiniz : İlki  Cruise yani o dev gemilerin yanaştığı Old Port, yani Eski liman kısmı. Eğer buraya gelirseniz işiniz kolay. Çünkü buradan oldukça güvenli olan teleferikle tepede yer alan şehre ulaşabilirsiniz. Ya da farklı olsun derseniz, eşeklere binerek de yukarıya çıkabilirsiniz. Evet bildiğiniz eşek. Son seçeneğiniz ise yürümek olacaktır.

İkinci seçenek ise feribotların yanaştığı iskele olacaktır. Biz bunu kullandık. Buradan  şehre gitmek öyle kolay olmayacak. Çünkü şehir buradan biraz uzakta kalıyor. O yüzden otelinizle iletişime geçip, varacağınız saati önceden bildirin. Böylece feribot bu limana yanaştıktan sonra, otelinize rahatça gidebilirsiniz.

Eğer havalimanını kullanacak olursanız, yoğun sezonda olmak koşulu ile, adada yer alan Santorini havalimanına Atina aktarmalı ulaşabilirsiniz. Türkiye’den, bildiğim kadarı ile, bu adaya direk uçuş yok. Buradan ister taksi ile isterseniz adanın resmi halk otobüsleri ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.  Belediye otobüsü saatlerini görmek için tıklayınız.

Santorini’ye nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

Ada  içinde ulaşım için yerel otobüsleri kullanabilirsiniz demiştik. Adanın resmi halk otobüsü saatlerini görmek için tıklayınız diye de belirtmiştik.

Ama bana sorarsanız Yunan adalarının çoğunda olduğu gibi burada da  mutlaka ama mutlaka ya ATV ya da motor kiralamanızı öneririm. Adanın heryerinde motor kiralayan firmalar bolca var. Günlük ücretleri 10-20 Euro civarında olacak. Bunu mutlaka yapın. Çünkü adanın etrafını gezip, köyleri ziyaret etmek için en güzel yol motorla gezmek. Alın rüzgarı arkanıza. O kasabadan bu kasabaya rahat rahat dolaşın.

4. Santorini’de yeme-içme

Santorini’de ne yenir ? Santorini’de ne içilir ?  Yunanistan gezi rehberinde ve Mikonos’da yazdığım ne varsa burada da geçerli. Bütün yemek çeşitlerini burada da bulabilirsiniz.

Santorini_Fira_(Thera)

Santorini-Fira (Thera) Kasabası Yamaçları

Ancak burada tek fark; yiyeceğiniz yemeklere ve içeceğiniz şaraba eşlik edecek olan muazzam manzarasının sanırım diğer adalarda olmaması olacak. Uçurumun eteklerinde kurulmuş olan otellerde ve restoranlarda dilediğiniz mutfakları bulabilirsiniz. Gerek Yunan mutfakları gerekse dünya mutfakları adanın bir çok turisti çeken Oia kasabası ve Fira (Thera) kasabası civarında yer alıyor olacak.

Deniz ürünleri, salatalar, pizzalar, makarnalar, yerel Yunan yemekleri… Ne ararsanız bulabilirsiniz. Fiyatlar biraz pahalı. Nedeni ise, buraya genelde ya balayı çiftleri geliyor ya da aşıklar.

sakiz_adasi_yeme_icme

Yunan Adalarına gelinir de, uzo içilmez mi !

Haliyle “Santorini’ye bir kez mi gelicem. Feda olsun aşkıma.” diye diye fiyatlar uçmuş. Bunu farkeden mekan sahipleri de haliyle güzel nemalanmışlar. Ama bir akşam yemeği, alkol de olacaksa, 50 Euro civarında olacaktır. Bilesiniz. Biz yemeğe, otele ödediğimizden daha fazla para verdik. İşin en kötü yanı ise, 2 erkek bunu yapmamızdı. Boşa gitti diyebilirsiniz… Neyse…

Yunan mutfağı neler diyecek olursanız, Yunanistan yeme içme rehberi yazıma bakınız.

Uzun lafın kısası, Santorini’de nerede yemek yenilir ? diye soracak olursan : özellikle Oia kasabası ve Fira kasabası yemek için en ideal bölgeler. İsterseniz uçurumun eteklerinde bulunan restoranlarda yemek yersiniz, isterseniz kasabaların içersinde yersiniz.

İsterseniz özellikle Oia kasabasında yer alan küçücük Amoidi (Ammoudi) köyünde yemek yiyebilirsiniz. Burada seçeceğiniz restoranlarda oldukça güzel mutfakları test edebilirsiniz. Adadaki en iyi 30 en iyi restoranı görmek için tıklayınız.

sakiz_Adasi_ne_Yenir

Enfes Yunan Yemekleri : Deniz mahsulleri favorim

Bu restoranlara bakınca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksanız.  Yorumlar kısmında da ödeyeceğiniz tahmini rakamları ve yemek önerilerini dikkate alarak, sevgiliniz veya eşinizle gidecekseniz güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Şarabınızı yudumlarken umarım benide anarsınız…

5. Santorini’de konaklama

Santorini’de nerede, ne kadara konaklanır ? Hayatımda konakladığım en güzel 5 yerden birisi Santorini’deki oteldir. Hatta sanırım en iyisi olabilir. Neden mi ?

gündüz

Otelimizin Balkonundan Gündüz Manzarası

Sabah uyanıyorum. Akşamdan kalmayım. Akşam derken sabah 5 civarı uyudum. Uyandığım da saat 9. Oda karanlık. Kapımı açıyorum. Ve karşılaştığım manzara bu ? Sen de böyle bir manzarada uyanmak ister miydin ?

Santorini’deki otellerin listesini görmek için tıklayınız.

Sizce de haklı değil miyim ? Önümde masmavi Ege denizi manzaram. Limana demirlemiş olan devasa yolcu gemileri ve körfezin hemen arkasında, komşu adalar.

Balkonumun hemen altında, uçurumun eteklerinde havuzum. İnsan daha ne ister? Peki burası neresi ? Burası İmerovigli kasabasının etekleri. Fira kasabasına 2 km uzakta.

Uçurumların tam orta kısmında yer alıyor. Dilerseniz, söylediğim gibi Oia kasabası civarında da konaklayabilirsiniz. Oia kasabası adanın kuzey ucunda yer alıyor. Peki bu manzaraya ne kadar ödedim ?

Biz yaklaşık 2 ay önceden rezervasyon yaptırmamıza rağmen 2 kişi gecelik 80 Euro ödedik. Belki haftaiçi olduğu için fiyat biraz uygundu. Ama inanın bana sorarsanız, böyle bir yer için bedavaya konakladık diyebilirim.

Ben şimdi size tek tek otel seçeneklerini anlatıyorum. Bu oteller, Santorini’de mutlaka ama mutalak listenizde olsun. Hepsinin linkine tıklayarak detayları görebilirsiniz. Seveceğinize eminim.

Santorini İyi Otel Önerim :

  • Gecelik 2 kişilik fiyatı 2,523 TL (Evet. En Pahalısından başlayalım.) olan ve 9.8 puan almış olan Maregio Suites
  • Gecelik 1,088 TL fiyatı ile Adore Santorini
  • Son olarak 9.4 almış ve 9.5’lik konumuyla lükse kaçalım diyenlere West East Suites gecelik 2 kişi fiyatı 2,258 TL

Santorini Orta Halli Otel Önerim :

Santorini Düşük Bütçeli Otel Önerim :

  • Fira’nın tam kalbinde yer alan 8’lik puanı ile Tataki Otel‘in gecelik fiyatı 275 TL.
  • 8.7 puanı ile Villa Manos, gecelik 325 TL

İyi araştırdıktan sonra ve erken rezervasyon yaptırıp, konaklamanızı haftaiçine denk getirebilirseniz, siz de bu rakamlarda ödeme yaparsınız. Eğer buralar pahalı gelirse, çok daha uygun konaklama yerleri de, manzarasız olmak kaydıyla, adanın iç kesimlerinde yer alıyor.

Özellikle Karterados bölgesi uygun konaklama yerlerine sahip. O bölgelerde konaklamanız kişi başı 10-20 Euro’da olabilir. Eğer ulaşımınız ada belediyesinin otobüsleri ile yapacaksanız, mutlaka Fira civarında kalın.

Otelimizin_Balkonundan_Gece_Manzarası

Otelimizin Balkonundan Gece Manzarası

Eğer motor veya ATV kiralayacaksanız, Oia, İmerovigli veya Fira farketmez. Ulaşım sıkıntısı çekmezsiniz. Ama eğer buraya sevgiliniz veya eşiniz ile gelecekseniz ve biraz da olsa imkanınız varsa, mutlaka paraya kıyın ve çok güzel deniz manzarası olan bir otelde kalın. Zaten öyle paraya kıyılacak bir rakam da değilde, hani olurda çok pahalı döneme gelirsiniz, fiyatlar uçmuş olabilir. O yüzden diyorum…

Sizler için Santorini‘deki otelleri yukarıdaki şekilde sınıfladım, her biri merkezi konumda olan bu otellerden linklerine tıklayarak bütçeniz ve kişisel tercihlerinize göre seçimlerinizi yapabilirsiniz. Bu alternatiflerin Santorini’de konaklama konusunda çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

6. Santorini’de Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı

Santorini’de ne yapılır ? Baştan söyleyeyim. Mikonos’un o çılgın gece hayatını burada bulamazsınız. Sabahlara kadar alkolün su gibi tüketildiği beach partiler bu adada yoktur. Tavernalardan çıkıp, bağıra çağıra sokaklarında eğlenen gençleri göremezsiniz.

Yoktur derken, tamamen de yok değil. Var da. Biraz daha sakin. Mesela, Fira bölgesi civarında yer alan çok güzel küçük küçük pub tarzı mekanlar, barlar vardır.

yunanistan

Bence Santorini’de en büyük eğlence günbatımını izlemek

Gece kulübü de var ama öyle çok büyük değil. Daha küçük ama bence daha güzel olanlardan. Yani burası daha sakindir. Daha huzurludur. Zaten gelenlerin çoğu çifttir. Çift derken, öyle Mikonos’daki gibi sarmaş dolaş Gay abiler yoktur mesela. Vardır da. Az diyelim…

Eğlence

Santorini’de nerede eğlenilir ? Şöyle bir düşündüm de, en eğlenceli neydi bu ada da ? Gece hayatı desem değil ? “Şu atraksiyonu yapmadan sakın dönmeyin. Adrenalinin doruk noktasına ulaşacaksınız.” diyecek birşey de yok. Ama ne var biliyor musunuz ?

Hani diyorum ya, şöyle uçurumu var, şöyle manzarası var, şöyle günbatımı, şöyle rüzgarı var, şöyle masmavi kapıların ve pencerelerin bembeyaz badanalı evlerle yarattığı harika manzarası var.

Hele birde günbatımı anında o manzaraya şahit olup 2 kadeh birşeyler içmek var. İşte bu adada eğlence bu. Benim eğlence anlayışıma göre, sınıflamam gereken durum bu…

Santorini

Santorini

Santorini’de Alışveriş

Santorini’de ne alınır ? Santorini’de alışveriş yapmak için nereye gidilir ? AVM yok. Devasa pasajlar ? O da yok. Ne var peki ? Küçük küçük butikler, bembeyaz evlerin önüne sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya satan dükkanlar var.

Mesela bu dükkanlarda adaya has kıyafetler, küçük küçük mavi kubbeli beyaz evlerden oluşan hediyelik eşyalar, ülkenin kültürüne ve renklerine özgü takılar, lav taşlarının kullanıldığı hediyelik eşyalar, adada evlenmek meşhur olduğu için gelin ve damat bibloları alabilirsiniz. He birde, adada bir sürü şarap üretimi yapan yer var.

Santorini

Santorini Kiliseleri

Ada şarapları ile de meşhur olduğu için, şarap da alabilirsiniz.Buna ilaveten Ege’de meşhur olan zeytinyağı sabun üretiminde de kullanılıyor. Hediye olarak alınabilir. Bu noktada ada hediyelik eşya almak için hem uygun fiyatlara sahip hem de sizi cezbeden yüzlerce farkı çeşide. Şanslısınız…

Santorini’de Gece Kulüpleri

Santorini’de gece kulüplerinden hangilerine gidilir ? Mikonos’dan sonra mı ? Daha sakin. Daha düzgün. Daha insani. Özellikle Fira bölgesinde yer alan onlarca pub, barlar veya gece kulüpleri emrinize amade. Yok ben hala daha sessiz sakin bir yer istiyorum derseniz, geçin uçurumun kenarına, anın tadını çıkarın. Gece kulübü yok ama küçük kafe ve barlar hizmetinizde olacaktır.

7. Santorini’de gezilecek yerler nereler ?

Santorini’de nereler gezilir ? Gezilecek yerler neyse de, o sabah uyandığım yer var ya !!! Offf offf. Hala aklımda. Sabahtan gözlerinizi açınca, öyle bir manzaraya bakarak gözlerinizi açtığınızı farzediyorum. Farzetmiyorum, direk yaşadığınızı düşünerekten tek tek yazmaya başlıyorum. Santorini turumuz başlasın…

Neyle geziyor olacaksınız ? Tabiki motor. Ada küçük olduğu için, en güzeli yine motor kiralayıp gezin. Çünkü bir yerden diğerine gitmek en kolay motorla olacak.

Santorini_Rotamız

Santorini Rotamız (Thera-Fira’dan başladık ve en son Yine Thera’ya döndük)

Eğer “Biz motor kullanmayı bilmiyor.” diyorsanız, o halde ATV kiralayın. Oda olmaz diyorsanız araba kiralayın. Oda olmazsa artık toplu taşıma kullanacaksınız. Adada öyle çok sık otobüs seferleri falan yok. Gideceğiniz yerlere ne sıklıkla otobüs seferi var diye merak ediyorsanız son kez  tıklayınız.  Şimdi tek tek başlıyorum anlatmaya.

  • İmerovigli Kasabası : Allahım bu nasıl bir manzara ? Sanki çok romantik bir film izliyorum. Harika geçen bir gecenin ertesi sabahı, çocuk yatağından kızı uyandırmadan sessizce kalkar ya hani. Yavaşca masmavi kapıyı aralar. Ses çıkarmadan. Ayak parmaklarının üzerinde minik minik adımlar atarak. Kapıyı açtıktan sonra ayaklarının yüzlerce metre altında mavinin her tonunu gördüğü bu manzarayı görür ya hani. Yavaşça arkasına dönüp bir kıza bakar bir de manzaraya. Öyle işte… Neyse…
Kaldığımız_Otelin_Manzarası

Sabah Gözlerimi Açtığımda Karşımdaki Manzara

Bu ara çok duygusalım. O günler aklıma geldi de. Bir anda kelimeler ağzımdan dökülmeye başladı. İnsan yazdıkça niyeyse rahatlıyor. İstanbul’da olmama rağmen o anları yaşadım…

Sadede geliyorum. Efendim biz adanın tam ortasında bir yer olsun diye, tam bu kasabada kaldık. Dediler ki “Günbatımını görebileceğiniz oldukça güzel noktalardan birisi.” Buradan Fira 2 km kadar uzakta. O yüzden konaklamamızı burada yapıyoruz ve motorumuza atlayıp diğer kasabaları geziyoruz.

  • Fira (Thera) : Otelden ayrılıp hemen 5 dakika mesafedeki meşhur kasabaya gidiyoruz. Hatta adanın başkenti burası. Özellikle fotoğraf çekmek için, hele ki günbatımı anında, çok güzel bir yer.

O masmavi kubbesi olan bembeyaz evlerin ve sokakların manzarasını, 300 metre yüksekten Caldera Körfezini ardınıza alarak bu civarda resmedebilirsiniz. Dilerseniz bölgede yer alan iç kesimde bulunan kasabanın merkezine gidebilirsiniz.

Merkezinde yer alan, Agiou Mina kilisesi, M.Nomikou Caddesi, Eritrou Stavrou Caddesi, Megaro Gyzi Müzesi, Thira Archaeological Müzesi ve Prehistoric müzesi görülebilir. Bu bahsettiğim yerlerin hepsi zaten yanyana yer alıyor.

Kasba

Uçurum Kenarında Yer Alan Oteller-Cafeler-Restoranlar

Hepsi Fira’nın merkezinde. Ama denizde deniz diyorsanız,  uçurum kısmında yer alan lüks cafeler, restoranlar, barlar uğrak noktanız olabilir. Özellikle Eritrou Stavrou Caddesinden başlayabilirsiniz.

Burada yer alan cafe ve restoranların kapı önlerinde yer alan menülerden fiyatlara bakın derim. Fiyatlar pahalı olabilir. Biz burayı ertesi günde geziyoruz. Biraz oyalandıktan sonra, hemen adanın diğer bölgelerini görmek istiyoruz. Çünkü bu noktayı en güzel ana, akşamüzerine saklamak peşindeyiz.

  • Red Beach (Kızıl sahil) : Fira kasabasından motora atlayıp, adanın en güney bölgesinde yer alan, yamacının renginin kızıllığı ile bilinen Kızıl sahile yaklaşık 20 dakikada ulaşıyoruz. Motorumuz varya. Ondan havamızdan geçilmiyor.
Red_Beach_Kızıl_Sahil

Red Beach-Kızıl Sahil

Bu arada adada çok meşhur 3 tane sahil var. Biris bu. Bir diğeri, Perissa Beach, sonuncusu da Kamari beach. Ben hepsini sırasıyla anlatıcam. Bu Kızıl beach adını toprağının renginden alıyor. Dilerseniz otobüsle de buraya gelebilirsiniz. Sahilde şezlong kiralama şansınız var. Hakikaten kıpkırmızı rengi olan biryer. Böyle bir yeri başka hiçbiryerde görmedim. Gelmişken mutlaka görülmeli.

  • Santorini Akrotiri Müzesi : Sahilden ayrılıp biraz da kültürlenelim diyoruz. Kızıl sahile hemen 5 dakika uzaklıkta yer alan meşhur Santorini Akrotiri Müzesine gidiyoruz.Buralara kadar gelinir de, müze görmeden dönülür mü ?
Santorini_Akrotiri_Müzesi

Santorini Akrotiri Müzesi

O kadar bu toprakları yok şöyle tarihi yok böyle değerli diye övdük. İşte bu müzelerde de oldukça güzel bir şekilde tarihlerine sahip çıkmışlar. Adadaki en önemli müzelerden. Aslında burası bir antik kent.

Zaten hala devam eden çalışmalar var. Volkan patlaması sonrasında yerin altında kalan şehirler, ince ve hassas titizlik gerektiren çalışmalarla günyüzüne çıkarılıyor. Şehrin mimari yapıları, günlük hayatta kullanılan aletler ve eşyalar bu müzede sergileniyor. Gelmişken görülmeli.

  • Perissa Beach (Sahili) : Biraz kültürlendikten sonra bir sonraki rotamız yine bir başka sahil.  Perissa beach. Bu sahillerin hepsi adanın güney yakasında. Sahilin hemen civarında kasaba da var. Red Beach’e göre restoranlardan birşeyler alıp, yeme-içme işini halletmek için daha uygun bir sahil. Aklınızda buluna…

    Perissa_Sahili

    Perissa Sahili

  • Profitis İlias Manastırı : Kamari sahiline giderken yol üzerinde bu manastıra uğruyoruz. Bu nokta aslında adanın en yüksek noktalarından birisi. Heryer ayaklarınızın altında. Haziran ayının ortasında, mis gibi esen Ege rüzgarının insanı rahatlattığı nadir yerlerden. 1711 yılında inşa edilmiş. Sırf manzarası için bile gelmişken görülmeli.

    Manastır

    Manastır

  • Kamari Beach : O sahilden bu sahile gezmeye devam. Bir sonraki durağımız Kamari kasabasında yer alan bu sahil oluyor. Manastır’dan ayrıldıktan sonra zaten oldukça yakın mesafede. Burası bana tam Türkiye’deki halk plajını anımsatan bir sahili olan yerdi. Çok etkilenmedim doğrusunu söylemek gerekirse.

    Kamari_Beach

    Kamari Beach

  • Oia (İa) Kasabası : Artık yavaş yavaş gün dinlenmeye çekilirken, bizde geri dönelim diyoruz. Önce adanın en meşhur kasabası olan Oia’da biraz zaman geçirelim sonra  da otelimizin bulunduğu Fira’ya geçeriz diyoruz. Ama adanın ufak olduğunu falan düşünmeyin. Adanın en güneyinden, en kuzeyine yani Oia’ya ulaşmamız neredeyse 1 saatimizi alıyor. Peki bu Oia’da ne mi var ?
Oia_Kasabası

Oia Kasabası

Hani o meşhur masmavi kubbeli binalar varya ? İşte onların çoğu aslında burada. Sokakları, caddeleri, dükkanları ile sanki bir rüyadaymışsınız gibi hissetmenizi sağlayacak ne varsa hepsi burada. Masalsı bir kasaba.

Biz de bu rüyanın içerisinde kaybola kaybola yürüyoruz. Hiç birşey bilmeden bir sokaktan diğerine kaybola kaybola gidiyoruz. Mavi kubbeli binalardan birisine giriyoruz. Meşhur Oia kilisesiymiş meğer. Kiliseden çıkıp muhteşem Santorini manzarasının keyfini çıkarıyoruz. Gelmişken aşağıya kadar inelim diyoruz.

Ammoudi kasabası diye bir yer var. Denizin kenarın minicik bir kasaba. Yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Ancak geri dönerken tepeye tırmanmak zor oluyor. Biz çok yorulduk. Siz dilerseniz eşeklerle çıkabilirsiniz. Tabi gönlünüz el verirse…

Adada yapı olarak çok fazla görecek yer yok. Bu adada olay, enteresan yapısı ile size sunduğu sokak ve deniz manzaralarının, diğer adalara göre çok daha etkileyici ve masalsı oluşudur. Bembeyaz sokakların masmavi kubbeli yapılarla süslendiği, uçurumun kenarında çok güzel Ege manzarasına sahip olan harika oteller ve restoranların güzel anlar geçirmeniz için inşa edildiği bir yer.

Sokaklarda kaybolup, kiliseler ziyaret edilebilir. Birde yukarıda saydığım sahillerde gündüzleri çok sıcak olan havada dinlenilebilir. Dilerseniz adanın karşı tarafında yer alan diğer küçük adalara tekne ile gidebilirsiniz.

Zaten adaya birşeyler görmekten çok, çiftlerin gelip dinlenip, romantik anlar yaşadığı bir yer. Bir motor kiralayıp sahiller ve köyler gezilip, akşam üzeri de Oia veya Fira köylerinde güzel günbatımı manzarasının keyfi sürülür. Gecede yine bu köylerde yer alan sokaklar ve dükkanlar gezilip, bar, gece kulübü veya publarda eğlenebilirsiniz.

8. Santorini’de kaç gün kalmalı ?

Santorini’de kaç gün kalsak yeter ? Santorini küçük bir ada. Bu yüzden çok uzun süreler kalmanızı gerektirdiğini düşünmüyorum. İdeali 2 gün. 3 gün kafi.

Santorini_Kiliseleri

Santorini

4 gün sıkar.Biz 2 gün kaldık. Yukarıda belirttiğim heryeri de gördük. Bir tek adanın karşı kısmında bulunan diğer küçük adalara olan turu yapmadık.

9. Santorini’de yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?

  • Hem Oia bölgesini hem de Fira bölgesini mutlaka ama mutlaka günbatımı anında gör
  • Bu 2 köydede hem gündüz hem de  akşamları dolaş
  • Motor kiralayıp adanın etrafını komple gez
  • Yerel yemeklerini ve alkollerini uçurumun kenarında yer alan restoranlarda tat
  • Fira bölgesinde yer alan gece kulüplerine uğra

Santorini gece hayatından çok, huzur dolu vakit geçirip, sakin, dingin bir tatil arayışında olan, özellikle çiftler için, sadece Türklerin değil tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir adadır.

Bir çok seyahat otoritesi tarafından en güzel 5 adadan birisi olarak seçilmiştir. O yüzden eminim ki hepiniz bu adada çok keyifli zamanlar geçireceksiniz. Hem Fira hem de Oia kasabalarının sokaklarını keşfedeceğiniz ve nefes kesici manzaranın tadını çıkaracağınız bembeyaz sokakları kendinizi kaybederek dolaşmalısınız.

Santorini’de otel bulma konusundaEn iyi otel bulma arama motorları  yazıma bakınız.

Bu 2 kasabada yer alan mavi kubbeli yapılar dini yapılardır. Bu yapıların yarattığı mavinin ve beyazın harika harmonisinin keyfini çıkaracağınız ve muhteşem kareler yakalayacağınız bu huzur dolu adadan dönmek istemeyeceğinize eminim. Tıpkı bizim istemediğimiz gibi…

10. Santorini’ye ne zaman gitmeli ?

Santorini’ye gitmek için en ideal mevsim veya ay hangisi ? Aynen Mikonos için ne demişsem, Santorini içinde bizzat geçerli. En kalabalık ay Temmuz ve Ağustos.

Otel

Bu Manzaraya Sahip Harika Oteller Temmuz ve Ağustos Ayında Daha Pahalı

En ideal dönem Mayıs-Haziran veya Eylül-Ekim. Çünkü daha az kalabalık ve fiyatlar daha uygun. Özellikle Temmuz ve Ağustos’da herşey çok daha pahalı. Gitmeden önce erken rezervasyon yaptırırsanız çok uygun fiyatlara harika otellerde konaklayabilirsiniz.

11. Santorini’de benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?

  • Adanın karşısında yer alan adalara tur firmaları ile gidebilirsiniz. Oteliniz bu konuda yardımcı olacaktır. O adalarda sıcak su  kaynakları ve çamur banyosu yapılıyormuş. Gelmişken görülebilir.
  • Fırsatınız olursa, güneyde yer alan Yunanistan’ın en büyük adası Girit görülebilir
Santorini_Akşamüzeri_Günbatımı

Santorini-Akşamüzeri Günbatımı

Biz motorla oradan oraya kuş misali süzüldüğümüz için, adadaki hemen hemen heryeri gördük. Bir tek karşı kısımda yer alan adalara gitmedik. Ona da gerek duymadık. Ama siz isterseniz yapabilirsiniz.

Otelinize bu konuda danışın. Sizi bu turları organize eden tur firmalarına yönlendireceklerdir. Ayrıca en meşhur köyleri gezerken, sokak sokak kaybolmaya bakın. Zaten köyler küçücük. Mavi kubbesi olan bütün binalara uğramaya çalışın.

Ayrıca Fira kasabasında yer alan müzeleri ve caddeleri gezin. Birçok katedral ve kilise Fira bölgesinde yanyana yer alıyor. Birde özellikle gece hayatı, o belirttiğim caddelerin etrafında yaşanıyor. Müziği takip edin.

12. Santorini seyahati hakkında uyarılarım

  • Özellikle yoğun dönem olan Temmuz-Ağustos’da fiyatlar fena
  • Hava esiyor bile olsa yakıcı sıcakdan dolayı aşırı yanabilirsiniz. Dikkat…
  • Eğer otobüsle sahillere gidecekseniz, mutlaka dönüş saatlerini sorun.
  • Sakın ola günbatımı anını kaçırmayın.
  • Eğer bireysel olarak gelecekseniz, otelinizin servisi olup olmadığını öğrenin.

Ah Santorini ah !!! Ne güzel bir ada. Bu zamana kadar gittiğim en güzel adalardan bir tanesi Santorini oldu. Özellikle çift olarak bir yerlere gideyim diyorsanız, Avrupa’nın diğer adalarına nazaran biraz daha ucuz olsun, manzarası olan harika otelleri olsun, e birde yakın olsun diyorsanız Santorini harika bir seçim olacaktır.

Atlayın bir motora adanın heryerini göre göre gezin. Ben adada gezerken uğradığımız çoğu kiliseyi ve köyleri burada anlatmadım bile. Çünkü o kadar spontane gelişiyordu ki, durup bakıp çıkıyorduk.

Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.

O yüzden isimlerini hatırlamıyorum ve size yanlış bilgi vermek istemiyorum. Sizde bir motor kiralayın. Beğendiğiniz yerde park edin. Harika sokaklarında kaybolun. Uçurumun eteklerinde gözlerinize açıp, nefes kesen Ege manzarası eşliğinde jakuzinize veya havuzunuza girip şarabınızı yudumlayın. Tam keyif yeri.

Yunanistan İle İlgili Diğer Yazılarım
1.Yunanistan Gezi Rehberi

2.Atina Gezi Rehberi
3.Mikonos Gezi Rehberi
4.Sakız Adası Gezi Rehberi

Göreceğiniz manzaraların, kaybolacağınız sokakların, ziyaret edeceğiniz köylerin, dinleneceğiniz sahillerin, tadacağınız yemeklerin, hayatınıza kazınacak günbatımın umarım bir parçası olurum da aklınıza gelirim. Şimdiden keyifli, romantizmin doruklarında yaşanacağı duygusal bir tatil geçirmeniz dileğiyle… Bir sonraki durağımız ülkenin hatta Avrupa tarihinin çok yakından bildiği, bizimde son durağımız olan Atina Gezisi

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

21 Yorum

  1. Emre
    • Deniz Pehlivan
  2. Sedat
    • Deniz Pehlivan
  3. mehmet
    • Deniz Pehlivan
  4. Serkan
    • Deniz Pehlivan
  5. Neslihan
    • Deniz Pehlivan
  6. Sedef
  7. Mehmet Hayal.
    • Deniz Pehlivan
  8. Abdulhamid Seyis
    • Deniz Pehlivan
  9. Tuğçe
    • Deniz Pehlivan
  10. Burcu
  11. Selim
  12. Kadriye
    • Deniz Pehlivan

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.