Uçuş ve Havalimanına Dair 10 Öneri ?

Uçuş ve havalimanı öneri yazım çok önemlidir. Neden mi ? Çoğu hatayı burada yapacaksın çünkü. Şimdi dostum. Artık ucuza uçak bileti bulup, doğru zamanda güzel bir yere gitmek için hazırlık yaptığını farz ediyorum. Hatta “Ucuza uçak bileti bulmak için 10 ipucu” ve “Uçak Bileti Siteleri” yazılarımdan, en ucuz uçak biletlerini bulduğunu umuyorum. Öyle yaptın değil mi ?

Benim de artık en sevdiğim an yaklaşıyor. Güney Kore, Filipinler, ABD, Tayland, Endonezya, Fransa, Almanya, Kamboçya… Artık her nereye gidersem gideyim, en sevdiğim anlardan birisi uçağa binmeden önce yaptığım hazırlık evresidir.

Yanımda ne götürmeliyim, nasıl bir çantam olsun, sonuçta 10 saat uçacağım uğraşacak bir şeyler mi alsam yanıma, offf git git bitmeyecek nasıl geçecek onca vakit ?” gibi sorularla zihnimi bulandırır, heyecanıma heyecan katarım.

Ama hayatımda yaşadığım en güzel heyecanlardan birisidir. Ne zaman ki, check in işlemlerim biter, yavaştan uçağa yön alır, kapılar kapanır, cam kenarından süzülen kanatları izlerim işte o an her şey başlamış demektir.

Yeni topraklar, yepyeni kültürler, insanlar, sahiller, denizler… Yazarken bile heyecanlandım doğrusu. Sanırım yine biryerlere gitme vaktim gelmiş. Pek muhtemel senin de…

vizesiz_tayland

Phi Phi Adası-Tayland : Vizesiz Tayland’ın en güzel adalarından

E o halde son kez kontrolleri yapma vakti geldi. “Uçağa nasıl binilir, uçakta iyi bir koltuk nasıl seçilir, uçakta ve havalimanında vakit kazanmak veya vaktini değerlendirmek için neler yapılır ?” gibi soruları, hadi gel beraber cevaplayalım.

Bu kültüre ve yöntemlere yavaş yavaş adapte olman lazım. Kim bilir ? Belki artık sürekli seyahate çıkan, hayatı yollarda geçen birisi olmaya adaysındır.

Akşam gözlerini Paris’de kapatıp, sabahına New York‘ta uyanmanı dileyerek, şu havalimanı ve uçuş tavsiyelerimi dikkate alarak gerekli işlemlerini yapmanı temenni ediyorum.

1-Neden 24 veya 48 Saat Önceden Online Check-in Yapmalı ?

Online Check-in nedir ? Online check-in yapmak demek, uçuşunuzdan 24 veya 48 saat önce, uçaktan koltuk seçmektir. Bunu, hem istediğiniz koltuğu seçmek için yapmalısınız hem de havalimanlarında öncelik hakkı kazanmak için. Nasıl mı ?

Kansai Uluslarası Havalimanı-Osaka

Kansai Uluslarası Havalimanı-Osaka uçuş ve havalimanı önerilerim

Bir çok havayolu firması, online check-in yapan kişiler için, ayrı bir kontuar açar. İşte bu kontuar sayesinde daha kısa sürede bagaj veya check-in işlemlerinizi halledersiniz.

Eğer, hiç bagajınız yoksa, direk kiosk yani check-in işlemlerini yapabileceğiniz bilgisayarlardan da kendiniz check-in işleminizi yapabilirsiniz.

Ancak unutmadan, el bagajı ile uçağa binecekseniz (Yani bagaj teslim etmeyecek ve bagajınızı yanınıza alacaksanız ) kesinlikle 100 miligramdan daha fazla sıvı, kesici aletler, reçeteli ilaçlar (İlaçlar orjinal ambalajlarında olmalı), bebek mamaları (Uçuşta gerekecek miktarda olmalı) bulunduramazsınız. Taşıyacağınız maddelere dikkat ediniz. Aksi takdirde, yanınızda taşıyacağınız maddelere, x-ray kontrolü esnasında el koyabilirler.

2-Check-in Yaparken Uçakta En İyi Koltuğu Nasıl Seçerim ?

Check-in işleminizi, uçuştan 24-48 saat önce yaptığını varsayıyorum. Peki check-in yaparken, uçakta hangi koltuğu seçmelisin, uçakta en iyi koltuk hangisidir ? Şimdi sana tek tek “Şu uçağın, şu koltuğunu seç.” gibi bir bilgi vermeyeceğim.

Bunu zaten Seatguru diye bir site önceden düşünmüş ve adamlar havayolu firmalarının koltuk planlarını tek tek siteye eklemişler ve hangi koltuk iyidir, hangi koltuk kötüdür tek tek açıklamışlar. Buradan koltuk planını görebilirsin. Görmek için tıklayınız.

Asiana Hava Yolları

Uçuş ve havalimanı öneri rehberime göre daha keyifli bir seyahat geçirebilirsiniz

Yurtiçi uçuşlarda uçaklar genellikle 3-3 şeklinde olur. Yurtdışı uçuşlarda ise, 3-4-3 veya 2-4-2 şeklinde olur. Tabi daha değişen bir sürü kriter vardır. En güzel koltuklar uçağın ön kısmından motor kısmına kadar olan bölümdedir.

Burası biraz daha sessiz olur ve genelde uçak içi yeme ve içecek servislerinde en hızlı servis buraya yapılır. Bir diğer önerim ise, en arka kısımlar. Buralar da genelde 2’li koltuklar daha çoktur.

myanmar_ucuz_uke

Myanmar, en ucuz tatil yerlerinden

Bu yüzden özellikle uzun uçuşlarda en arka kısımlarda 2’li koltukları da seçebilirsin. Tek dezavantajı, tuvalete yakındır ve sürekli giren çıkan olursa rahatsız olursun.

O yüzden, tam en arka kısımdan almamaya çalış. Bir diğer güzel tercih ise “Exit” yani, “Çıkış” kapılarının olduğu kısımdır. Burası, normal koltuk aralıklarına göre daha geniştir.

“Cam kenarı mı yoksa koridor mu?” dersen, bu senin tercihine kalsın. Ben her zaman, kanat üstü olmayan cam kenarına otururum. Eğer uzun uçuş yapıyorsam da, her daim 2’li koltuklardan seçer, yol arkadaşımla rahat rahat yolculuğun keyfini sürerim.

Birde, koltuk sırasının orta kısmında oturmam. Yani koltuk 3’lü veya 5’li ise, sakın ola 3’lü kısımında 2. koltuğunda veya 5’li kısımın 2-3-4’üncü kısmında oturma. Çok rahatsız eder beni. İnan bana. Bu yüzden erkenden check-in yapar ve en güzel koltuğu, saydığım kriterlere göre seçerim.

3-Yurtdışı Çıkış Harç Pulu Nerede Alınacak ?

Bunu zaten sana “Pasaport ve Vize Nasıl Alınır ?” yazımda anlatmıştım. Ama görmemiş olabilirsin diye bir kez daha anlatayım. Ülkeden çıkarken ödemen gereken son bir ücret daha olacak. Bunu bagaj işlemlerini yaparken de yapabilirsin sonra da.

İstanbul-Seul Yol Manzaramız

Uçuş ve havalimanı öneri rehberim oldukça kapsamlıdır. Oturduğunuz koltuk bile değerlidir.

Olay şu : Cebinden devlete, 150 TL de ödeyeceksin. Bunu ister bankadan direk “Yurt dışı çıkış harcı” adı altında ödeyebilirsin, ya da havalimanlarında bulunan gişeden 150 TL ödeyerekte yapabilirsin.

Karşılığında sana bir pul veya bankadan alacağın dekont verirler ve bunun ile gümrükten geçebilirsin (Not : Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yurt dışı harç ücreti ödemek zorunda değiliz.)

Artık çıkış harcını da ödediğine göre, gümrükten geçmen için hiç bir sıkıntı kalmadı. Yani yurtdışına çıkmaya hazırsın…

4- Uçakta Nasıl Kıyafetler Giymeli ?

Uçarken hafif kıyafetler olsun yanında. Özellikle uzun uçuşlarda mutlaka hafif ve rahat kıyafetler seç. Kendine küçük bir çanta yap ve bütün kıyafetlerini bunun içerisine koy.

japonya - ucuz - ucak -bileti

Busan (Güney Kore)- Osaka (Japonya) uçuşumuz

Hatta göresin diye “Sırtçantasında olması gerekenler” yazımda hepsini tek tek açıkladım da. Bu yazımı, uçmadan önce mutlaka oku. Çünkü özellikle uzun uçuşlarda gerekecek olan her şeyi, tek tek listeledim.

5-Lounge’lardan Nasıl Yararlanabilirim ?

Havalimanlarında bulunan loungelar ne işe yarar ? Lounge nedir? Lounge; havalimanlarında bulunan, genellikle sana bedava yeme-içme hizmeti sağlayan bölümlerdir. Bazıları, uçtuğun havayolu şirketi, havalimanı işletmecisi veya banka/telekom firması ve benzeri firmalar tarafından işletilir.

Singapur Havalimanı-Dünyanın En İyi Havalimanlarından

Singapur Havalimanı-Dünyanın En İyi Havalimanlarından

Bu hizmetleri almak için, ya mil programlarına dahil olan kartın olmalıdır, ya business/first class uçuyor olman gerekir ya da banka/telekom firması ve benzeri firmaların lounge hizmeti üyeliğine dahil olman gerekir.

Böylece, lounge hizmeti almak istediğin havalimanında yer alan lounge’a gidip elinde bulunan ve senin bedavaya girişini sağlayacak olan bilgileri sunman şartı ile, uçağın kalkana dek, bedava alkol, içecek ve yemek hizmetlerini alabilirsin.

6- Duty Free’den Ne Almalı  ?

Havalimanların dış hatlar bölümünde, Duty Free diye bölümler göreceksin. Bunların hepsi, pasaport kontrolden sonra hemen karşında yer alan kısımlarda bulunacak. Peki nedir bu Duty Free ?

Duty Free

Duty Free

Duty free vergisiz alkol, sigara, parfum v.s ürünleri alabileceğin, ülkeden ülkeye değişen kotaları olan (Türkiye için 2 şişe yüksek alkollü içecek v.s ) pasaport kontrolden sonraki bölümde yer alan, vergiden arındırılan fiyatları sayesinde oldukça cezbedici olan ve basit tabirle geniş konseptli alışveriş alanıdır.

Türkiye’ye gelmeden önceki Duty Free’den aldığınız alkol veya sigaraları, Türkiye’ye getirirken veya başka bir ülkeye götürürken dikkatli olmanda yarar var.

uçak_ucuz

Busuanga Havalimanı-Coron

“Baya da ucuzmuş hee” deyip 8-10 şişe alkol alırsan, çıkarken bavulunu rastgele de olsa x-ray cihazından geçirmek isteyen yetkililer, senin normalden fazla alkol,sigara v.s taşıdığını görürlerse, hem elinizdeki ürünlere el koyarlar hem de bilmem kaç euro ceza keserler.

Bu yüzden her kalkış havalimanında, gideceğin ülkeye göre Duty Free yetkililerine danışarak bilgi alıp ondan sonra ürün almanda yarar var.

Türkiye’ye indiğinde ise, zaten pasaportunu ve biniş kartını göstererek işlem yapacakları için maksimum 2 şişe alabiliyor olacaksın.Sigara içiyorsan, 3 karton sigara alma hakkın olacak.

Yani özünde, hem yurtdışında yer alan Duty Free’lerden alışveriş yapabilirsin, hem de Türkiye’ye inince veya ayrılırken de Duty Free’den alışveriş yapabilirsin. Unutma. Tek sorun limitler…

7-Pasaport Kontrolden Hızlıca Nasıl Geçerim ?

Takım elbiseli abileri takip et. Onlar genelde sıraları çok meşgul etmezler ve hızlı ilerlerler. Ayrıca, uçaktan iner inmez oyalanmadan pasaport kontrol noktasına hızlıca ilerle. 5 dakikada geçebileceğin kontrol noktasını, 1 saatte de geçebilirsin.

Ayrıca, “O ülkenin vatandaşları için ayrılan pasaport kontrol noktası” ile “Yabancılar için ayrılan pasaport kontrol noktasının” farklı olduğunu unutma.

Yani, bir ülkeye girerken veya çıkarken, 2 farklı pasaport kontrol noktası vardır. “Aa burda hiç sıra yokmuş.” diyerek uyanıklık yaparsan ve o nokta sadece o ülkenin vatandaşları için ayrılmışsa, seni “Yabancılar” için ayrılan kısma gönderirler. Haberin ola.

8-Ülkeye Girerken Ne Kadar Para Beyan Etmeliyim ?

Cebinde veya çantanda 20,000 veya 30,000 dolar para olur ve bunları sınırdan geçerken beyan etmezsen dostum, başın inanılmaz belaya girer. Benden seni uyarması.

vegas havalimani

Las Vegas Havalimanı

Çünkü, çok ciddi miktarda döviz girişi yaptığın için, bunu beyan etmeni beklerler. O yüzden, çok büyük miktarda cebinde para varsa, ki her ülkeye girerken doldurman gereken “Declaration Forms” yani “Beyan Formları” olacak ve burada, “Nereye gittiğin, kaç gün kalacağın ve yanında ne kadar paranın olduğu ?” gibi kısımlar olacak.

İşte burada cebinde ne kadar para varsa onu beyan et. İnan bana Gümrük işleri şakaya gelmez. Benden uyarması…

9-Gümrükte Uçak ve Otel Bilgilerini Nasıl Beyan Etmeliyim ?

Her ülkeye girerken, senden bilgiler isterler. İşte “Geri dönecek misin ? Hangi otelde kalacaksın ?” gibi sorular sorarlar. Bu soruları da belgelerle kanıtlamanı isterler. O yüzden uçağa binmeden önce bir çantan olsun demiştim ya hani.

Uçmak Güzeldir...

Uçmak Güzeldir…

İşte o çantanın içerisine Otel ve Uçak rezervasyonlarının çıktılarını da koy. Ağzın kulaklarına varana kadar gülerek sorularını net, anlaşılır ve abartısız bir şekilde cevapla ve rezervasyonlarının çıktılarını görevliye teslim et. Hepsi bu. Zaten evrakların tamsa, hiç bir sıkıntı olmaz.

10-Havalimanından Otele Nasıl Giderim ?

Şu ana kadar sana, bir havalimanında karşılaşabileceğin her şeyi hemen hemen anlattım. Artık, tek yapman gereken, ülkeye girişi yaptıktan sonra, oteline geçme kısmını araştırman kaldı. Sana zaten bütün yazılarımda tek tek havalimanında şehre nasıl ulaşılır anlatıyor olacağım.

Dünyanın Herhangi Bir Yeri

Dünyanın Herhangi Bir Yerine bu uçuş ve havalimanı öneri rehberi yazımı okuyarak gidersiniz inşallah.

Ama şunu bilmelisin ki “Gittiğin havalimanı şehrin neresinde kalıyor ve ulaşım için hangi araçları kullanabilirsin ?” gibi seçenekleri, gitmeden önce iyice araştır.

He baktın hala nasıl gideceğine karar veremiyorsun, o halde bir çok havalimanında bulunan ve “Tourist Information” olarak geçen “Turist Bilgilendirme Ofisleri”ne başvur.

Onlar sana şehir merkezine nasıl gidersin tek tek anlatırlar. Bir de, gitmeden önce gece şehre ulaşırsan eğer ve taksi/metro/otobüs gibi alternatiflerden birisini seçeceksen, maliyetlerini önceden planla.

Goa - Hindistan

Goa-Hindistan

Bazen, eğer 4 kişiysen mesela, taksi ile gitmek ucuza mal olabilecekken, bazen de inanılmaz pahalıya mal olabilir. Bir de, her daim pazarlık yap ve biraz inatçı ol.

Çünkü bir turist önce havalimanında kazıklanır. Hatta mutlaka, o  ülkenin para biriminden biraz yanında olsun ve yoksa bile, havalimanına gelince küçük bir meblağda olsa bozdur.

Unutma ki, taksiciler 2.5 olan kuru, sana 2’den bozarlar. O yüzden bu hususta gitmeden önce planlarını yap derim.

Benim havalimanı ve uçaklar konusunda sana anlatabileceklerim özetle bunlar dostum. Umarım kabaca bu işlerin nasıl yapıldığını sana anlatabilmişimdir.

Son olarak, özellikle yurt dışı uçuşlarda en az 2 saat önceden havalimanında ol, bagajında taşınmasına izin verilmeyen maddeleri kontrol et, havalimanının keyfini ve heyecanını sür ve her daim kapı numaranı kontrol et.

Çünkü, senin elinde bulunan biniş kartı yani “Boarding Pass”de yer alan kapı numarası, bazen değişebilir ve inan bana, bazen öyle sık olur ve öyle büyük havalimanlarında uçarsın ki, uçağını bile kaçırmana neden olabilir.

Çünkü öyle havalimanları vardır ki, havalimanı içerisinde bir terminalden diğerine trenle gidersin. İnan bana öyle devasa havalimanları vardır. “Nolcak ya. Biz Atatürk Havalimanından uçan adamlarız.” deme. Adamların havalimanlarının yanında Atatürk Havalimanı küçük bir terminal kadardır. Benden söylemesi.

Uçuş ve havalimanı öneri rehberim konusundan benden bu kadar. Dünyanın en güzel yerlerine uçmanız, camdan dışarı bakarken kanatların altında süzülen bulutları izleyip, kahvenizi yudumlarken gideceğiniz yepyeni yerlere dair hayallere dalıp, peşine düşmeniz dileğimle…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

4 Yorum

  1. Zeynep
    • Deniz Pehlivan
  2. ziya keskin

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.