Yunanistan Gezi Rehberi – Dev Rehber

Yunanistan, son zamanlarda Euro bölgesinde artan finansal sorunları nedeniyle, ekonomik olması açısından, bizlerin en çok ziyaret ettiği ülke oldu. Bununla beraber, turkuvaz rengi koylara ev sahipliği yapan Yunan Adaları,  lezzetli Yunan yemekleri, eğlenceli Yunan gece hayatı ve diğer Avupa Birliği üye ülkelerine göre daha uygun ve yakın oluşu, Yunanistan’ı her geçen gün daha da cazip kılmaya başladı. İşte bu yüzden şimdi sizlere, 3 kez gittiğim Yunanistan hakkında bildiğim ne varsa tek tek anlatacağım. Şimdiden keyifli hayaller. Yunanistan gezilecek yerler rehberi başlıyor.

1. Yunanistan’a Başlangıç

İki sene üstüste yaşadağım interrail deneyimlerinden sonra planlı olmanın biraz dışına çıkarak daha spontane bir gezi deneyimi yaşamaya karar verdiğim Balkan turuna başlama noktam Yunanistan..

atina yunanistan

Atina

2. Yunanistan’a Hazırlık

Gerek Fethiye’li olmam dolayısıyla deniz aşkıyla yanıp tutuşmam gerekse ailemin balıkçılıkla uğraşması sebebiyle denizle iç içe olmam, Yunanistan’ın gezimde en keyifli noktalarından biri olacağı izlenimini daha gitmeden uyandırdı bende.

Hatta bizim oralarda Akdeniz’e açıldıkça Rodos adasının gece denizin üzerinde yansıyan ışıklarını görüp görüp “Bir gün bende gidicem” diye hırslanırdım. He ne kadar Rodos olmasa da, kısmet bu zamanaymış…

Balkan turuna başlamadan önce ilk karar vermemiz gereken nokta başlangıç ülkemizdi. 8 ülkeyi kaplayacaktı ve bir noktadan başlayıp, en son noktada uçakla dönmek niyetindeydik. Bu yüzden ya önce Yunanistan’dan başlayacaktık ya da Bosna Hersek’e uçakla gidip, en son Yunanistan’dan dönecektik.

Mikonos - yunanistan

Mikonos

Bu planları çok önemliydi bizim için. Çünkü yollarda gereksiz zaman harcamak istemiyorduk. Birde bilet fiyatları saçma sapan rakamlara çıkabiliyordu. Atina gidiş Saraybosna dönüş olacak şekilde biletlerimizi 350 Tl ödeyerek aldık ve ilk rotamız Atina’ya uçtuk.

Yaklaşık 3000 ada ve kayalıktan oluşan ve sadece 227’sinde yerleşim olan Yunanistan’da seyahat planlamamızı yaparken gideceğimiz adaları seçmekte çok zorlansak da eğlencenin merkezi olan Mykonos’la seyahatimize başlayıp, romantizm ve huzur dolu Santorini’yi görüp Avrupa devletlerinin çoğunun kendi tarihlerinin başlangıcı olarak kabul ettikleri ve özdeşleştirdikleri başkent Atina’yı da kapsayan bir rota çıkardık ve Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden biri olan Yunanistan’a gitmek için Schengen vizemizi alarak yola koyulduk.

Önce Atina’ya indik ve hemen adalara geçtik. Sonradan dönüş noktamızı yine Atina olarak belirledik ve Atina’dan sonra Arnavutluk’a otobüsle geçtik. Merak etmeyin. Arnavutluk’a giderken otobüs bulmakta sıkıntı çekmezsiniz. Ama otobüsler ve mesafe biraz sıkıntılı.

Şimdiden söylemek istedim. Ayrıntılı bilgilerin hepsini de hem rota üzerinde yer alacak olan ülkeler yazılarımda, hem de Yunanistan ile ilgili yazılarımda tek tek belirteceğim. Siz yavaştan çayı koyun…

3. Yunanistan seyahat ve gezi rehberi

Yunanistan nasıl bir ülkedir ? Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Yunanistan’ın başkenti Atina. Para birimi Euro olan ülkenin %98’inin Hristiyan Ortodoks olan nüfusunun çoğunluğu 1924 ve 1955 mübadelelerinde Türkiye’den göçen Rumlar oluşturmakta. Okuryazarlık oranının %97’lerde olduğu ülkede resmi dil olan Yunanca en çok konuşulan dil olsa da İngilizce biliyorsanız iletişim konusunda ciddi sıkıntı yaşamazsınız.

yunanistan - mikanos - sahilleri

Yunanistan Sahilleri

Akdeniz ikliminin egemen olduğu ülkede yazları ortalama sıcaklık 26-28 derecelerde. 1821’de Osmanlı’nın zayıflamasıyla Osmanlı’dan ayrılan ülke parlamenter yönetim şekliyle yönetilmektedir. Ancak bildiğiniz gibi Avrupa birliğine üye olan Yunanistan son zamanlarda ekonomik anlamda buhranda olan bir ülke.

Bu yüzden hem yönetim anlamında hem de politika anlamında birliğin gerekliliklerine bağımlı durumda. Yunanistan hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

4. Yunanistan’da ulaşım

Yunanistan’a nasıl gidilir ? Yunanistan’da nasıl gezilir ?  Bu nokta çok önemli. Sürekli o ada senin bu ada benim gezeceğiniz için ulaşım kısmını ve beklentileri iyi belirlemek lazım. Uçakla-Feribotla-Cruise ile ya da karayolu ile bu ülkeye giriş yapabilirsiniz. O yüzden ben size bu 4 durumu da anlatacağım.

yunanistan - mikanos - ulaşım -feribot

Hızlı Feribotlar

Uçak ile : Yunanistan’a uçakla gidecekseniz, Türkiye’den direkt olarak başkent Atina’ya sık düzenlenen seferler var. Pegasus-Atlasglobal-Aegean Havayoları-Borajet-THY gibi firmalar karşılıklı olarak Atina’ya veya diğer adalara seferler düzenliyor.

Uçakla gidecekseniz en ucuz nokta Atina olacaktır. İzmir’den ya da başka bir şehirden de gelecekseniz arama motorlarına bir göz gezdirin derim. Eğer Türkiye’den adalara gidecek olursanız özellikle Mikanos ve Santori’de bulunan havalimanlarına da direk uçuşlar olabiliyor.

Yunanistan’a nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

Uçak fiyatları özellikle yoğun sezonda çok pahalı olabilir. O yüzden mutlaka erken rezervasyon yapılmalı. Eğer direk adalara gitmek çok pahalı olacaksa, önce Atina’ya gidip, oradan feribotlarla da adalara oldukça kolay bir şekilde ulaşılabilir.

Para sorununuz yoksa, Atina’dan kalkan bir sürü uçak yine adalara gidiyor. Ama tabi biraz pahalı olacaktır. Bilginize.

Feribotla-Bu önerim özellikle Yunan Adaları turu yapacaklara. Özellikle feribotlarla adalara geçmek istiyorsanız ve feribot kullanacaksanız, Blue Star, Hellenic Seaways ve Sea Jet gibi feribot firmalarına göz gezdirin.

Hatta benim feribot biletlerini aldığım websitesine göz gezdirin. Feribot bileti almak için lütfen tıklayınız. Bu firmalar genelde Atina’nın Pire veya Rafina limanından kalkıyor ve feribotlar oldukça büyük. Bazıları dev gemi gibi bazıları ise yukarıda ki fotoğraf da yer alan küçük ama hızlı feribotlar şeklinde.

Şehir merkezinden veya havalimanından kalkan otobüslerle bu limanlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Pire limanı şehir merkezine yakınken, Rafina ise havalimanına yakın.

Eğer havalimanına inecek ve buradan Atina’ya uğramadan direk adalara gidecekseniz, Rafina limanını kullanın. Bu arada bu feribotlarla binlerce insan sizinle beraber yolculuk ediyor olacak.

sakiz_adasi

Sakız Adası

Rotası üzerinde bulunan adaları da tektek ziyaret ede ede yoluna devam edecek. Bence boşverin uçağı falan. En güzeli mis gibi bir yaz havasında bu feribotlarla ulaşımınızı sağlayın. Eğer Türkiye’den, Yunanistan’a feribotla gelecek olursanız;

  • Eğer Kuşadası’ndan başlayacaksanız-Samos Adasına giden feribota binebilirsiniz.
  • Eğer İzmir’den başlayacaksanız-Chios’a (Sakızadası) giden feribota binebilirsiniz.
  • Eğer Fethiye veya Marmaris’den başlayacaksanız-Rhodes (Rodos) adasına giden feribota binebilirsiniz.
  • Eğer Bodrum’dan gidecekseniz-Kos Adasına giden feribota binebilirsiniz.
  • Eğer Kaş’dan başlayacaksanız-Meis Adasına giden feribota binebilirsiniz.

Bu adalara bir şekilde girişinizi yaptıktan sonra, artık Yunanistan topraklarında olacaksınız. Bu noktadan itibaren istediğiniz adayı feribotla özgürce ziyaret edebilirsiniz.

yunanistan_harita

Yunanistan’da Gezilecek Yerler ve Yunan Adaları

Cruise– Bak bu aslında çok güzel olabilir. Hayatımda ilk Cruise yolculuğunu Stockholm-Helsinki arasında yapmıştım. Gerçi ona başka birşey diyorlardı da benim için Cruise yolculuğuydu. 12 katlı kocaman bir gemi. İçerisinde eğlence parkı, restoranlar, Duty Free, gece kulüpleri… Onu da anlatıcam bi ara.

Çok keyifli bu Cruise yolculukları. Biz 2 erkek gittik. O yüzden bu Cruise yolculuğunu illa bir gün 2 erkek olmadan yapmak hedeflerim arasında. Neyse… Cruise yani o filmlerdeki büyük gemiler varya. İşte onlarla da gezebilirsiniz.

yunanistan - santorini

Santorini Kiliseleri böyle güzel manzaralar sunuyor

Sanırım bu gemilerle gezmek hem daha ucuz hem daha rahat hemde daha lüks. Özellikle hiçbirşeyle uğraşmak istemiyorsanız bu gemilerle de ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Mesela İstanbul’dan geminize binersiniz. Ödediğiniz ücrete göre deniz manzaralı yada manzarasız olmaz üzere odanıza yerleşirsiniz.

Daha sonra paketiniz dahilinde olan adaları tektek gezersiniz. Bence hayatta bir kez yapılması gerekenlerden. Zaten bu işleri yapan bir sürü acenta var ve fiyatlarda nasıl oluyorsa inanılmaz derecede uygun. ETS tur bu noktada iyi firmalardan. Tıklayınız efendim.

Cruise_Devasa_Yolcu_Gemileri

Cruise-Devasa Yolcu Gemileri

Karayolu-Diğer bir yol ise karayolu ile gelmek. Birçok otobüs firması direk Atina’ya gidebiliyor. Bunlardan birisi Deryatur. Websitesi için tıklayınız. Ya da dilerseniz kendi aracınızla da sınırdan geçip ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Ama araçla seyahat etmek için gereken evrakların neler olduğunu ne yazık ki bilmiyorum. Eğer aracınızla sınırdan giriş yapacaksanız iyi araştırın derim. Türkiye’de kullandığınız araca binip, İstanbul’dan Antalya’ya gidiyormuş gibi ülkeden çıkamayacağınızı hatırlatmak istedim.

Şehiriçi ulaşımda ise herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız, gerek Atina’daki metro ağı hattının gelişmiş olması gerekse otobüs hatlarının da efektif çalışması sizi ulaşım konusunda rahat ettirecektir. Taksi pahalı bir seçim olacaktır, Bahsettiğim alternatiflere yönelmenizi tavsiye ederim.

Mikonos _sokakları

Mikonos Sokakları

Adalarda ise motosiklet kullanmayı bilenlere şiddetle motor kiralamalarını ve tüm adayı rüzgarı arkalarına alarak özgürlüğün ve keşfetmenin tadını en derinlerde hissetmelerini tavsiye ediyorum. Merak etmeyin. Ehliyet soran eden yok. Günlük 10-20 Euro ödeyerek motor kiralayabilirsiniz. Tüm ulaşım detaylarını da şehirlere ilişkin yazılarımda tek tek belirttim.

Yunanistan vizesi ? Yani Schengen vizesi ?

Aradan çıkarayım. Bildiğiniz gibi birçok yazımda vizelere ilişkin tek tek bilgiler vermeyeceğimi belirtmiştim. Binlerce website, vize konusunda sizi zaten bilgilendirir. Ama Yunanistan için biraz açıklama yapmak istiyorum. Çünkü bu konuda insanların aklı biraz karışık. Kapı vizesi biraz yanılgıya sokuyor.

Schengen_Vizesi_Yunanistan

Schengen Vizesi-Yunanistan

Biliyorsunuz ki Yunanistan hem Schengen birliğine hem de Avrupa birliğine üye. Daha önce anlatmıştım. Tıklayınız. Bu safyada Avrupa’da nasıl gezilir, neler yapılır, vize süreçleri nelerdir kendimce zaten anlattım.

Schengen vizesi aldıktan sonra nasıl gezildiğinden bahsettim. Ama Yunanistan buna ilaveten bize diyor ki “Siz schengen almasanız dahi, benim ülkemi ziyaret edebilirsiniz.

Adını da kapı vizesi koyuyorum. Schengen evrakları çok fazla. Uğraşma.” diyor. Zaten biliyorsunuz yeşil pasaportunuz varsa vize falan yok sana. Buradan sonra anlatacaklarım umuma mahsus yani bordo renk pasaport taşıyanlar için.

yunan_adalari

Yunan Adaları vizesi almak çok kolay. Sakız Adası: Pirgi köyü

Bu Yunanistan kapı vizesi Türkiye-Rusya-Belarus ve Ukrayna ülkeleri vatandaşları için tanınan bir jest. Ama sadece Midilli-Sakız-Samos-Kos-Rodos ve Meis adalarından giriş yapacaksanız geçerli. Yani Atina’dan veya sınırdan karayolu ile giriş yapacaksanız alamazsınız. 3 gün önceden seyahat acentasına gidip şu evrakları teslim etmeniz lazım ;

  • Pasaportun fotoğraflı sayfasının fotokopisi(Varsa önceden alınmış schengen vize sayfalarının fotokopisi) (KKTC giriş mühürü olmamalı pasaportta)
  • Kimlik fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf ( 2 adet )
  • Yunan vizesi başvuru formu
  • Gidiş / dönüş gemi bileti
  • Otel rezervasyon onayı  (Konaklamalı gidilirse)

Son 2 maddeyi acenteler hallediyor zaten. Bu kapı vizesine 45-55 Euro arasında bir bedel ödeyeceksiniz. Ancak size maksimum 15 günlük çift girişli vize veriyorlar. Peki almaya değer mi ? Normalde 60-70 Euro versek ve normal Schengen vizesi başvurusu yapsak ?

Eğer ilk defa Schengen alacaksanız, yok efendim konsolosluğa git, parmak izi ver,  vize için bir sürü belge topla… Bu noktada kapı vizesine nazaran Schengen almak daha zor. Çünkü çok daha fazla evrak istiyorlar ve bizzat konsolosluğa gitmeniz söz konusu. Ama yinede eğer uzun kalacaksanız ve zamanınız varsa mutlaka Schengen alın.

Yunan Adalar vizesi hakkında merak ettiğiniz tüm sorular yazımdan ayrıntılara bakınız.

“Ama bu evraklarla uğraşmam. Zaten 15 gün Yunanistan’da takılırım sonrada Türkiye’ye dönerim.” diyorsan, o zaman kapı vizesi al. Ama unutma, yukarıda saydığım adalardan giriş yapacaksın.

Mutlaka bu yazıma göz at : Yunanistan Kapı Vizesi Nasıl Alınır 

Birde Schengen alırsan belki sana 2 yıl geçerli ve 90 gün boyunca bölgede kalma hakkı verilebilirken, sen hemen hemen aynı ücreti ödeyerek bir kez girip maksimum 15 gün kalabileceğin bir uygulamadan yararlanıyor olacaksın. Seçim senin.

5. Yunanistan’da yeme-İçme

Yunanistan’da ne yenilir, ne içilir ? Yunan yemekleri ve Yunan mutfağı nasıldır ? Bilirsiniz yok “Efendim baklava bizim milli tatlımız, şu bizim milli yemeğimiz, milli içkimiz.” diye sürekli bir tartışma içerisindeyiz Yunanistan ile.

O yüzden gittiğinizde göreceksiniz ki, yemek konusu en kolay iş. Heryerde bizim yemeklerimizin hemen hemen aynısını restoranlarda bulacaksınız (İmam bayıldı bile var. O derece). Hatta çalışanlar bazen Türkçe bile konuşuyorlar.

Deniz_Mahsulleri_Yunanistanda_yemekler_enfes

Deniz Mahsulleri-Yunanistan’da yemekler enfes

Özellike Atina’da bir sürü restoranda Türkçe konuşan mekan sahipleriyle muhabbet etmiştik. Eğer sizde benim gibi deniz ürünlerine aşıksanız, tavernalarda, restoranlarda sabah akşam deniz mahsulleri yiyebilirsiniz.

Yemeklerdeki o mis gibi zeytinyağını tadıp kendinizden geçebilirsiniz. Birde en önemlisi, çalışanların hiçte sizi kazıklamaya çalışmadığını görüp, restoranların önünde inanılmaz derecede sıra bile olsa “Abi hadi acele edin. Bekleyen var.” demeden canınızı sıkmamaları faslı en güzeli.

Dilerseniz köşebaşında denk geleceğiniz bir dönercide de karnınızı doyurabilirsiniz.  Fiyatlara gelince, döner ayrana 2-3 Euro ödeyebilir, düzgün bir yerde hatta adada yemek yiyecek olursanız 15-20 Euro ödeyebilirsiniz.

sakiz_adasi_eglence_gece_hayati

Yunan yemekleri

TL’ye vurduğunuzda pahalı gibi gelebilir ama onların para biriminden düşününce inanın fiyatlar oldukça uygun. Ülke olarak biz fakiriz. Dünya ucuz. Ama yinede bu noktada bizim Bodrum veya Çeşme daha pahalıdır.

Yemeklere gelecek olursak ;

Caciki : Bildiğiniz cacığın sonuna “İ” eklenmiş hali…

Greek Salad : Peynirli salata. Bilmiyorum ama ben her öğlen yiyordum. Benim en sevdiğim öğünlerdendi.

Dolmades : Dolma… Valla bak. Sonuna “Des” eklemişler. Ah lan ah…

Balıklar : Garides (Karides), Kalamarika (Kalamar), Kefali (Kefal), Barbuni (Barbun) ,Ahtapot. Bunları mutlaka tat.

İçecek : Milli içecekleri Uzo için. Rakı işte. Birde biraları Mythos. Ben çok sevmiştim. İçmeden önce de Yasu (Şerefe) demeyi unutmayın…

yunanistan - birası - mythos

Mythos Biraları

Uzun lafın kısası, yemek konusunda rahat edersiniz. Adamlar her konuda bizim benzerimiz. Eğlenme şekilleri bile aynı. Tavernalarda yemek yemenizi ve sonrasında ister tavernada isterseniz harika sahil partilerinde yada kulüplerde eğlenmenizi tavsiye ederim. Ama tavernada en az 1 kez eğlenmeyi tatmalısınız. Özellikle Mikanos’da yer alan Little Italy bölgesinde yer alan tavernalar çok güzel. Zaten Mikanos yazımda detaylı anlatacağım.

6. Yunanistan’da konaklama

Yunanistan’da nerede kalınır ? Yunanistan’da konaklama ne kadara mal olur ? Gittiğiniz yere ve seçtiğiniz konaklama şekline göre değişmekle beraber, hostelda kalmak isterseniz günlük 10-20 Euro’ya konaklayabilirken, hostel yerine ortalama bir otelde kalmak isterseniz gecelik yaklaşık 40-50 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekebilir. Yunanistan’daki otellerin listesini görmek için tıklayınız.

yunanistan - gezi - rehberi

Santorini-Konakladığımız Otel

Şehirleri anlattığım bölümde konaklama detaylarını daha detaylı anlatıyor olacağım. Atina çok pahalı değildir. 10-20 Euroya güzel bir yerde konaklayabilirsiniz. Ama şunu bilinki Mikanos çığrından çıkmıştır.  En pahalı yer Mikanos olacaktır.

Otel bulma konusundaEn iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız. Oradan detayları görebilirsiniz.

Bu paraları kim veriyor diye merak ediyorsanız gidince zaten sosyeteyi görüyor olacaksınız ve o paraları kimin verdiğini anlayacaksınız. Ama özellikle Santorini’de konaklayacaksanız, vereceğiniz her 1 Euro hakkını manzarası ile verecektir. Hala aklımdadır.

O gözlerimi açıp uçurumun kenarında yer alan balkona oturup muhteşem manzaranın tadını çıkardığım o sabah varya. Neyse. Bu arada, ben sizler için nerede kalmanız gerektiğine dair konaklama rehberleri de yarattım. Aşağıdaki linklere tıklayarak tüm seçenekleri bütçenize göre seçebilirsiniz. Çok zaman aldı ama güzel oldu.

Santorini Konaklama Önerilerim
Atina Konaklama Önerilerim
Mikonos Konaklama Önerilerim
Sakız Adası Konaklama Önerilerim

7. Yunanistan’da eğlence

Yunanistan’da nerede eğlenilir ? Yunanistan gece hayatı dedikleri gibi midir ? Gece hayatı denince dünyada nam yapmış, jet sosyetenin uğrak yerlerinden biri olan Mikonos ilk akla gelen yer olacaktır.

Hava kararmaya yakın sokakları dolduran ve gece hayatının müdavimi Atinalı gençlerin uğrak yeri Gazi bölgesi ise Atina’nın en çok dikkat çeken bölgelerindendir.

Mikonos Geceleri

Mikonos Geceleri

Romantizm ve huzur adası olarak bilinen Santorini diğer iki lokasyona göre daha sönük kalan gece hayatına sahiptir. Sakın birşey yok sanmayın. Oldukça güzel publara, mekanlara sahiptir. Ancak Mikonos ve Atina’ya göre yine de biraz daha sakin.

Bu arada özellikle Mikonos çok enterasan bir yerdi. Zaten detaylı yazılarda anlatıyor olacağım da, zıvanadan çıkmak tabirinin geldiği yer sanırım Mikonos. Çıplaklar kampında tutun da, sahilde gençlerin gece yarısından sonra alkolün etkisiyle yaptıklarını görünce ne demek istediğimi anlarsınız…

Birde gece hayatı genellikle ya tavernalarda ya da beach clublarda boy gösteriyor. Birde gece de gündüz de sahiller gençlerin uğrak yerleri. Her daim partiler düzenleniyor.

8. Yunanistan’da kaç gün kalmalı ?

“Yunanistan’da gezilecek yerler nereler ?” diye sorsan, Yunanistan’daki binlerce adayı düşününce sanırım cevaplaması en zor soru bu olurdu. Sebebini bilmiyorum da bir süre sonra artık hepsi aynı gelmeye başlıyor. Ağaçsız olan ve taştan başka bir doğa güzelliğinin olmadığı adalar, üzerinde beyaz beyaz evler…

santorini yunanistan

Santorini

O yüzden sanırım 2-3 ada seçimi yapsanız yeterli olacaktır. Biz o kadar ada içerisinden Atina-Mikanos ve Santorini’yi gördük. Diğerleri hakkında çok birşey söyleyemeceğim. Gittiğim yerleri göz önünde bulunduracak olursak ;

  • Atina: 2 gün (2 gün yeterli olacaktır.Fazlası gereksiz diye düşünüyorum.)
  • Mykonos (Mikanos) : 3 gün (Eğer gece hayatı ve deniz-kum-güneş konseptli bir tatil isteyenlerdenseniz minumum 5 gün, isteğe göre de 5-7 güne kadar uzatılabilir. Özellikle haftasonu denk getirmeniz gece hayatını daha dolu yaşamanıza olanak sağlayacaktır.)
  • Santorini: 2 gün (En az 3 gün kalmanızda yarar var. Özellikle romantizm ve huzur arayanlardansanız ve bir de sevgilinizle beraberseniz tam da olmanız gereken yerdesiniz.İlerde şaşarda evlenirsem yine geleceğim diye kendimce söz vermiştim. O güneş orada batırılacak.)

9. Yunanistan’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?

  • Atina’da tarihin yazıldığı Akropolis’i görmeden
  • Mikonos’da sabahlara kadar eğlenmeden
  • Santorini’de o muhteşem gün batımını izlemeden
  • Yerel alkolleri (Uzo, bildiğiniz rakı)  tatmadan
Santorini_Günbatımı

Santorini Günbatımı

  • Adalarda motor kiralayıp sahilleri gezmeden
  • Sabah gün doğumunu görene kadar eğlenmeden
  • Soğuk bir Frappe (Kahve) içmeden
  • O muhteşem deniz ürünlerini ve yerel yemekleri tatmadan

dönme arkadaşım.

10. Peki Yunanistan’da nasıl bir rota izlenmeli ?

Yunanistan’da hangi adalara gitmeli ? Biz Yunanistan’da yaklaşık 7 gün kaldık. Dediğim gibi çok fazla ada vardı ve aylarca gezseniz gezilirdi. Bizim 3 önceliğimiz olduğu için, tarih için Atina, gece hayatı için Yunanistan’ın en gözde adalarından olan Mikonos ve huzur için Santorini’yi seçtik.

Yunanistan_Rotamız

Yunanistan Rotamız

Ama hepsi de birbirinden güzeldi ve beklentilerimizi karşılamakla yetinmeyip fazlasını bile verdi doğrusu. Atina’dan feribotla Mikonos, Mikonos’dan feribotla Santorini ve Santorini’den feribotla Atina olacak şekilde bir rota planladık. Denizde harcadığımız süre, gördüğünüz gibi aynen 20 saat civarındaydı.

11. Yunanistan’da nereye gitmeli ? Yunan Adaları’ndan hangilerine gitmeli ? 

Dedik ya Yunanistan adalar ülkesi aslında diye. O yüzden özellikle hangi Yunan Adası güzeldir diye merak ediyor olabilirsin. Bence hepsi güzel ama eğer aradığınız :

Atina

Atina

12. Neden Yunanistan’a gitmeli ?

  • Eğer aradığın daha az kazıklanmaksa (Türkiye’nin turistik şehirlerine göre)
  • Bize oldukça yakın olan bir ülkeye gitmek istiyorsan
  • Deniz-kum-güneş peşindeysen
  • E birazda gece hayatı olsun diyorsan
  • Romantizm de olursa iyi olur be diyorsan
  • Gelmişken tarih de görmek istiyorsan
Mikonos_Otel_Manzaramız

Mikonos-Otel Manzaramız

Yunanistan’a kesinlikle gitmelisin. Ben özellikle adalardaki yaşamı çok sevmiştim. Motor kiralayıp özgürce o sahilden bu sahile dolaşmak, dilediğim sahilde eğlenmek, masmavi sulara kendimi atmak, yerel restoranlara ve barlara gidip kazıklanmadan eğlenmek, gelmişken tarihi yerleri de görüp huzura kavuşmak…

Fırsat oldukça da vallahi hep giderim. Ama tarih açısından konuşacak olursak, Atina beni öyle aman aman etkilemedi. Onu belirtmek istedim. Belki daha önceden Roma gibi bir şehri gördüğüm için etkilenmedim. Bilmiyorum. Ama eğer Roma’yı henüz görmemişseniz, sizi etkileyebilir.

13. Yunanistan seyahati ne kadar tutar ?

Yunanistan pahalı mı ? Bütçe işleri özellikle böyle turistik ülkeler için genellikle tutmayabilir. Hele birde şu son zamanlarda ülkenin içinde bulunduğu krizi de düşününce, muhtemelen çok daha ucuza mal olabilir. Ama ben yinede kendimce bizim harcadığımız rakamlardan ve o dönemlerde giderken araştırdığım fiyatları  düşünerek, tahmini rakamları söyleyeceğim.

yunan adaları feribotlar ile adalar arası ulaşım

Feribotlar Adalararası Ulaşımı Sağlıyor

Birde özellikle temmuz ve ağustos aylarında fiyatlar 2 katına kadar çıkabilir. E adamlar da haklı aslında. Yılda doğru düzgün 2 ay iş yapıyorlar ve haliyle bir şekilde masraflarını telafi etmeleri lazım. Fethiye’liyim ya oradan biliyorum…

  • Ulaşım- İstanbul’dan uçakla gidecekseniz, gidiş-geliş 200-300 TL’ye Atina’ya erken rezervasyonla bilet alabilirsiniz. Biz 100 lira civarında bir ücret ödemiştik ama tek yön için. Ancak Mikonos veya Santorini’ye gidecek olursanız bu rakamı 2 ile çarpın. Gitmeden önce uçak bileti arama motorları sizin için güzel bir kaynak olabilir. Göz atın derim.

Eğer feribotla seyahat edecekseniz, gideceğiniz rotaya göre değişmektedir. 20 Euro’ya da bilet var, 30’a da, 50’ye de…Genellikle Atina’dan kalkan 3 farklı firma var. Blue Star, Hellenic Seaways ve Sea Jet. Websiteleri için tıklayınız.

sakiz_adasi_koyleri

Sakız Adası Köyleri : Sokaklar bu kadar sevimli işte

Adalarda ulaşım için motor kiralamak en güzeli. Günlük 10-20 Euroya motor kiralayıp özgürce dolaşırsınız. Atina’da ulaşım için metro kullanabilirsiniz. Günlük 3-5 Euro ödeyerek ulaşımınızı sağlarsınız.

Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.

  • Yemek- Günlük olarak 20-30 Euro ayırmak yetebilir. Her zaman dediğim gibi bu konuları tahmin etmek gerçekten zor. Birimiz için 20-30 Euro hiçbirşeyken, bir başkası için 2 günlük yemek masrafı olabilir.

Ama ben genellikle “Bir daha ne zaman Mikonos’a gelicem boşver.” diyenlerden olduğum için bu konuları çok düşünmemeye çalışıyorum. Ama inanın zorlasanız 5-10 Euro’da yetebilir. Ancak özellikle Mikonos bu noktada en pahalılardan olacaktır. Belki Atina’da bir şekilde idare edilir ama Mikonos’da sanırım imkansız.

  • Konaklama- Konaklama sanırım en pahalı kısmı. Mikonos’da saçma sapan bir odada 2 kişi 80 euro ödeyebilir, Santorini’ de muhteşem Ege manzarasına karşı 300 metreden fazla yükseklikte adanın yamacında yer alan odanızda uyanacağınız bir otele aynı ücreti ödeyebilirsiniz.

O yüzden çok değişkenlik gösterecektir. Ancak erken rezervasyon yaptırabilirseniz, hostel size 10-15 euro, otel ise kişi başı 20-30 Euro civarında bir tutara mal olacaktır.

Otel konusunda Booking.com, Hotelscombined.com linklerini kullanınız.

  • Eğlence- Bu ülkede eğlence demek sahil partileri demektir. Zenginlerin dilinde Beach Parti olarak sakız gibi dolanır. Millet 24 saat içip, sahilde dans eder. Genelde kimse kimseye karışmaz. Alkol fiyatları ise kokteyller 10 Euro civarındadır. Ama özellikle gündüzleri düzenlenen belirli saatlerdeki kampanyaları denk getirebilirseniz daha ucuza mal edebilirsiniz.
Sakız - Adası - Yemek - yunanistan - eglence

Sakız Adası güzeldir

Benim tavsiyem duty free’den birşeyler alın. Mekanlara gitmeden hazırlanın. Zaten içeceksiniz bari önden biraz içip öyle gidin. Birde bence gece hayatından çok adada motorla gezmek ve bir adadan diğerine yaptığımız feribot seyahatleri, gece hayatından daha keyifliydi. Yaşlanıyoruz…

  • Alışveriş- Aslında adalarda çok güzel küçük küçük dükkanlar var. Hediyelik eşyalar olsun, yazlık kıyafetler olsun ne ararsanız bulabilirsiniz. Ayrıca Atina’da da pasajlar, alış veriş merkezleri bulunuyor. Ama ben adalardaki bu küçük dükkanları tercih ederim. Gelmişken yerel içeceklerden ve hediyelik eşyalardan alınmalı.
Mikonos_Sahilleri

Mikonos Sahilleri

7 günlük bir Yunanistan turu, herşey dahil (Vize ve Uçak bileti hariç) yaklaşık 700 Euro’ya mal oldu. Yani günlük 100 Euro civarında. Adalarda ulaşım ve konaklama pahalı. Gerçi bir sürü gezgin muhtemelen günlük 30-40 Euroya mal etmiştir ama biz gece hayatı ve yemeklere çok para harcadık. Sanırım zorlarsanız günlük 50-60 Euroya da mal edebilirsiniz.

14. Yunanistan’a ne zaman gidilmeli ?

Yunanistan’a gitmek için en güzel ay ne zaman ? Bildiğiniz Ege bölgesi şartları ülkenin bir çok noktasında hakim olduğu için, aslında söyleyecek çok birşey yok. Ama benim naçizane 2 tavsiyem olacak. Kışın değil yazın gitmelisiniz. Ama paranız varsa Temmuz-Ağustos paranız yoksa Haziran veya Eylül gibi git.

Yunanistan_Sahilleri

Yunanistan Sahilleri

Çünkü, Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle YUNAN ADALARI inanılmaz kalabalık ve haliyle çok pahalı. O yüzden Haziran ve Eylül biraz daha uygun olacaktır. Ama dediğim gibi para sıkıntınız yoksa yazın dilediğiniz zaman gitmek uygun bir dönem. Ancak unutma ki en sıcak aylar Temmuz-Ağustos olacaktır. Aklının bir köşesinde bulundur.

15. Yunanistan’da benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?

  • Onca ada içerisinde sadece 3 yere gidebildik. Tamam gönül hepsine gitmek istiyor da, sanırım bir süre sonra hepsi aynı gelmeye başlıyor. O yüzden tek eksik görüğüm yanı buydu.
Sakiz_Adasi

Sakız Adası

Kısacası, Yunanistan öyle 1 haftada gezilecek bir yer değil. Vaktiniz ve imkanınız olursa şöyle yaya yaya gezmek lazım. Her bir adanın kokusu, kültürü, havası bambaşkadır. Özelikle deniz tutkunları için biçilmiş kaftandır.

Hem uygundur hem de karşılığını verir. Tabi insan gezerken biraz hayıflanmıyor değil. Yüzme mesafesinde olan bu canım adaları muharebelerde kazanıp sonradan masa başında kaybetmiş olmak insanı üzüyor. Ama olsun napalım buna da şükür deyip kadere de razı olmak lazım. İş işten geçtikten sonra söylenecek çok şey yok…

yunanistan - mikanos

Şimdiden keyifli seyahatler

Yunanistan Gezisi Yapacak ve Rota Çıkaracaksanız Şu Yazılarıma Göz Atınız.
1.Santorini Gezi Rehberi
2.Sakız Adası Gezi Rehberi
3.Mikonos Gezi Rehberi
4.Atina Gezi Rehberi
5.Selanik Gezi Rehberi
6.Thassos Adası
7. Rodos Adası
8. Simi Adası
9. İstanköy Kos Adası

Size neredeyse bildiğim her şeyi anlattım. Artık Yunanistan’daki efsane otelleri inceleyebilirsiniz. Görmek için tıklayınız

Neyse… Şimdi Yunanistan’da belirttiğim rotaya ilişkin şehir-şehir yazılarımı okumaya ve nelerin yapılıp nelerin görülmesi gerektiğine bir göz atabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında hınca hınç dolan bu ülkede umarım limitlerinizi zorlamazsınız. Santorini’de anlatacaklarımı duyunca hemen gitmek isteyecek, Mikonos’da anlatacaklarımı duyunca utanacak, Atina’da anlattıklarımı duyunca tarihin dokusunda kaybolacaksınız. Yunanistan gezimiz başlasın…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

10 Yorum

  1. Reyhan
    • Deniz Pehlivan
  2. sahal
    • Deniz Pehlivan
  3. Derya Deniz
    • Deniz Pehlivan
  4. recep
    • Deniz Pehlivan
  5. Feyzullah Açıkgöz
    • Deniz Pehlivan

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.