Artvin Gezi Rehberi

Artvin. Yine bir macera peşine düşmenin, dağlara, tepelere tırmanmanın, dereleri aşmanın, yeşilliğin içinde kaybolup doğayla bütünleşmenin hayaliyle uyanıyorum bir sabah… Araba seslerinden, fabrika dumanlarından, bitmek bilmeyen gürültüden ve her zaman gördüğüm insanların bitmek bilmeyen telaşlarından bıktığımı tekrar tekrar hissediyorum.

Neyse ki kısa süreliğine bile olsa uzaklaşmanın heyecanına kapılıp havaalanında buluyorum kendimi. Oysa ne kadar güzel bir duyguymuş kalabalık ve gürültüden uzaklaşmak, nefes almak, hayal etmek. Peşine düşmek…

1-Artvin’e Başlangıç

Biletin elinde uçağını beklerken tanışacağın yeni insanların hayalini kurmak, yeni kültürlerle tanışacağını bilmek, bilmediğin bir diyara gidecek olmanın heyecanını yaşamak gerçekten güzel duygu.

Aslında doğu Karadeniz e ilk gidişim değil. Ama her seyahatimin sabahında içimi bir neşe bir huzur kaplıyor. Bu komşu şehre gideceğimde bile değişmiyor. Asıl seyahat tutkusu bu işte.

artvin-gezilecek-yerler-karadeniz-turu

Artvin / Hopa Gezilecek Yerler / Hopa Seyir Terası

Ne kadar gidersen git her gittiğinde ilk seyahatinmiş gibi heyecanlanmalı insan.

Ucu bucağı gözükmeyen yeşilliğin kokusu, adına yazılmış onlarca şarkının olduğu hırçın dalgaların sesi, gülmekten kırıp geçiren fıkraları ve fıkra gibi insanlarının sıcaklığını hatırladıkça kalbim daha değişik atmaya başlıyor.

Bu arada otel konusunda Otelz.com sitesini kullanmanızı öneririm. Ücretsiz iptal edebiliyorsunuz ve kredi kartı gerekmiyor. 

2-Artvin Hakkında

Ülkemizin en doğusunda Gürcistan’a sınırı bulunan dağlık bir alanda Çoruh vadisinin sol yamacına meyilli bir arazide bulunan ve yaklaşık 34.000 vatandaşımızı barındıran, ‘’08’’ plakalı, uğruna sayısız şarkı yazılmış, boğa festivalleri ile ünlü bir ilimiz.

Her şeyden öte, yeşil denince herkesin gözlerini kapattığında, pek muhtemel hayallerinde canlanan ilk 5 yerden birisi Artvin.

İl merkezinden ziyade daha çok ilçelerine yoğunluk göstermeye çalıştım bu gezimde.  Şehir merkezi haricinde 7 tane ilçesi bulunan şehrin, doğallığı ve insanının sıcakkanlılığının insanı büyülememesi elde değil.

artvin-gezilecek-yerler-karadeniz-turu

Artvin / Hopa Gezilecek Yerler / Hopa Seyir Terası

Bu güzel İlimizin 7 ilçesi var dedim ya, işte bunlar :

  • Hopa
  • Ardanuç
  • Arhavi
  • Borçka
  • Murgul
  • Şavşat
  • Yusufeli

Kendine has apayrı bir kültürü barındıran bu ilçelerde farklı damak tatlarına, farklı kültürlere, farklı dokuya ve kokuya rastlamak pek mümkün.

Uzun zamandır gelmememin pişmanlığını yaşadım. Bu yüzden sizlerin bu pişmanlığı yaşamamasını, bu güzelliklere bir an önce şahit olmanızı istediğim için uzun ve detaylı bir şekilde Artvin Gezi Rehberini satır satır anlatmaya çalışacağım.

Umarım bu gezi notlarım bu coğrafyaya gidecek olan seyahat severlere yardımcı olur.

3-Artvin Gezi ve Seyahat Rehberi

Artvin gezilecek yerlere gelmeden önce şunu belirmek istiyorum : Gitmeye karar verdiğinizde mutlaka çok iyi plan yapın!

Çünkü yüz ölçümü bakımından küçük bir şehir olmasına rağmen Artvin’de gezilip görülecek o kadar çok yer var ki günlerce anlatılabilir.

Ayrıca engebeli arazi yoğunluklu bir il olduğu için çoğu mesafe birbirine sadece kuş uçuşu olarak yakın. Bu arada Artvin’de 15 kilometrelik bir yolu 1 saate yakın bir sürede gidebileceğinizi unutmayın.

Şavşat-Karagöl

Karagöl / Artvin – Karadeniz Gezisi – Artvin’de gezilecek yerler

Benim bu seyahatimin asıl maksadı ailevi bir ziyaret olacaktı ama gelmişken 3-4 gün daha fazla kalıp birkaç işimi erteleyip doğu Karadeniz’ in incilerinden birinin tadını çıkartmak istedim.  Daha önceden gittiğim ama bu seyahatimde gitmediğim yerler var.

Onları da detaylı bir şekilde belirteceğim. Ayrıca buraya kadar gelmişken Ayder Yaylasına ve Zil Kaleye  uğramadan geçemedim. Hepsini aşağıda detaylı bir şekilde rota halinde anlattım.

4-Artvin’e Ulaşım

Artvin’e ulaşım nasıldır ? Artvin’e nasıl gidilir ?  diye soracak olursanız şöyle anlatayım : Eğer İstanbul’da iseniz direkt olarak Gürcistan‘ın Batum şehrine uçabilirsiniz.

Yalnız bilet alırken belirtmeniz gereken bir unsur var. Bileti Batum’a diye değil Artvin/Hopa ya gidecek şekilde belirterek almanız gerekiyor.

artvin-harita

Artvin Gezilecek Yerler

Seyahatlerimde nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımıEn İyi Uçak Bileti Arama Motorlarıyazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Belirttiğiniz taktirde havaalanından direkt olarak Hopa’ya giden araçlar sizi bekliyor olacak. Aksi taktirde sınır kapısına kadar otobüslerle gidip oradan Hopa’ya giden araçlara binebilirsiniz. Bu arada Gürcistan’a kimlikle dahi gidebiliyoruz.

Yok arkadaş ben yabancı memlekete inmek istemiyorum derseniz Trabzon havaalanına inip, otogardan ya da şehir merkezinden kalkan ufak otobüslere binip istediğiniz yere gitmeniz mümkün.

İstanbul’dan her daim direkt uçuş bulunuyor fakat Adana’dan belirli günlerde Pegasus Havayolları direkt olarak ulaşım sağlıyor. Aynı zamanda Ankara’dan da direkt uçuşlarla Trabzon’a, oradan da Artvin’e gelebilirsiniz. Uçak bileti alırken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını uçak bileti arama motorları yazımızda görebilirsiniz.

trabzon-havalimanı

Trabzon Havalimanı / Uçakla Karadeniz Turu

Eğer ki Artvin’e karayoluyla ulaşımı tercih ederseniz  onu zaten bulunduğunuz ilin otogarından çeşitli otobüs firmalarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Otobüsler ile hem Artvin’e hem de bölgedeki diğer şehirlere kolayca ulaşabilirsiniz. Bana sorarsanız, bölgeyi gezmek için en güzel yol, araba kiralamak…

Bu konuda şu siteyi kullanın. Bölgedeki bir çok araç kiralama şirketini tek sitede görebilirsiniz. Özellikle 4X4 araç kiralarsanız çok rahat edersiniz.

5-Artvin’de Konaklama

Artvin şehir merkezinde normal bir  otelde kalmak isterseniz, 2 kişilik oda için günlük 100-120 TL ödeyerek konaklama işinizi halledebilirsiniz.

Ama benim tavsiyem, şehre ulaştığınızda belirli bir otelde tıkılıp kalmak yerine araba kiralayıp ilçelerde günübirlik otellerde takılmak olacaktır.

Türkiye’de Booking.com şu an için kapalı. O yüzden şu sitenin linkinden otellere mutlaka göz atın.

Artvinde-konaklama

Artvin’de Konaklama / Artvin Gezilecek Yerler / Artvin’de nerede konaklanılır

Çünkü daha önce belirttiğim gibi asıl yerler merkezden ziyade ilçelerde. Mis gibi dağ havasını içinize çeke çek, yeşile doya doya, şöyle sabah uyandığınızda hızlıca balkona koşup, manzaranın keyfini çıkaracağınız sevimli dağ otellerini seçin derim.

Artvin’de doğanın içerisindeki huzur dolu sevimli butik otelleri görmek için tıklayın. Özellikle ücretsiz iptal seçeneğinin olması büyük bir avantaj.

6-Artvin’de Ne Yenilir ? Ne içilir ?

Artvin yemekleri nelerdir? Karadeniz’de bölgeye has ne yenir? İşte asıl mevzuya geldik. Ben şunu diyorum : Karar vermekte zorlanacaksınız.

Bilmediğiniz çok farklı damak tadı bulacaksınız. Tereyağının o mis kokusundan tutun, laz böreğine, etlerinin tazeliğine, deniz mahsüllerinin mükemmelliğine, mısır ekmeğinin içinizi titreten kokusuna, hamsili ekmeğin tadına, lahana çorbasına, pidesine ve daha sayfalarca sürecek lezzetlere bayılacaksınız.

O yüzden şimdi size elimden geldiğince Artvin’de yemeniz gereken yemekleri anlatacağım.

karadeniz.mutfağı

Karadeniz Mutfağı / Artvin Gezilecek Yerler

Sizlere şunu belirtmek istiyorum: Öyle yok Ahmet Usta’nın yerinde yok efendim şu restoranda yiyeceksin diye tavsiye vermek yerine, yörenin belli başlı meşhur yemeklerini anlatacağım.

Herhangi bir dağın yamacında bulunan bir eve girip “Merhaba” deseniz bile, o yörenin nice lezzetlerini, yerel insanların ellerinden  tatmanız yüksek ihtimal.

Beş günde yediğim yemeklerin yarısından çoğu yerel insanların evlerinde oldu. İnanın bana “Sen kimsin, kimin neyisin?” diye sormak yerine, “Hoşgeldin” deyip karşısında yıllardır tanıdığı ahbabı oturuyormuş gibi tepki verirler.

Yemekleri geçtim de ne güzel insanlarsınız siz ya… Nasıl içten, nasıl misafirperver…

Galiba bu sıcaklık, bu sevgi bulaşıyor tüm yemeklerinize. Mesela mısır ekmeğiyle başlayalım hemen :

1.Mısır Ekmeği

Öyle başka yörelerde, restoranlarda yediğiniz mısır ekmeklerine asla benzemiyor. Damağınızda o hakiki tereyağının, mısır ununun tadını hissetmeniz lazım.

Yanında ise soğuk bir ev ayranı ile müthiş bir keyif veriyor yemesi. Hemen hemen bütün evlerde bolca tüketilen mısır ekmeği, bir çok restoranda da servis ediliyor.

mısır-ekmeği-artvin-gezilecek-yerler

Karadeniz Yemekleri / Artvin Gezilecek Yerler

2.Hamsili Pilav

”Yav arkadaş tamam hamsi iyi hoş da her şeye hamsiyi karıştırıyorlar. Yok ekmeği, pilavı, hatta haberlerde turşusunu bile gördüm” dediğinizi duyar gibiyim. İNANMA arkadaş!

Medya abartıyor sırf gösteriş olsun diye. İnanın ben gittiğim hiçbir evde bu kadar farklı bir yemeğini görmedim. Sadece ekmeği ve pilavı çok güzel. Hele ki yanında bahçeden tazece koparılmış domates ve salatalık varsa tadından yenilmez.

hamsili-pilav

Hamsili Pilav – Karadeniz Mutfağı

3.Karalahana Sarması

Hemen hemen her evin bahçesinde yetişen kara lahanalardan çorba, sarma ve salatası yapılabiliyor bu yörede. Öyle çok ete düşkün bir damak zevkleri var diyemem.

Daha çok sebze ve hamur işi kültürü yoğunluk gösteriyor. Bildiğiniz normal sarmalara benzemez. Bu arada hep söylediğim gibi damakta bıraktığı tat nefistir. Yanında ise mis gibi bir köy yoğurdu isterseniz harika ikili olur.

karadeniz-yemekleri-artvin-gezilecek-yerler

Karadeniz Mutfağı / Artvin Gezilecek Yerler

4.Turşu Kavurması

”Turşunun kavurması mı olur arkadaş yapma lütfen.!!” demeyin. DENEYİN. Kavanozdan turşu çıkartıldıktan sonra suda bir müddet bekletip tavada piyazlık soğanlarla beraber kızartılıp servis edilir. Lezzetli bir mezedir.

5.Mıhlama

Her zaman ve her gittiğimde aradığım bir lezzettir. Yöresel tereyağı  ve yöresel peyniri kullanılarak yapılır. Dikkat çekmek isterim, öyle her peynirden olmaz mıhlama.

Ekmeği bandırıp çektiğinizde ağzınıza kadar sünecek olan peyniri sizi çıldırtabilir. Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.

mıhlama-karadeniz-yemekleri

Karadeniz Mutfağı / Artvin Gezilecek Yerler

Yine her gittiğimde aradığım ve vazgeçemediğim bir lezzet. Yedikçe daha fazla yemek istiyorsun. İçerisindeki köy yumurtası ve köy tereyağının inanılmaz birleşimi farklı kılıyor bu tatlıyı. Yanında bir de taze çay varsa senden iyisi yok.

6.Her türlü balık

Evet, kesinlikle her türlü balık! Karadeniz’in hamsisi, istavriti, mezgiti misler gibidir. Öyle “Mutlaka şu balığı yemeden dönmeyin” demek yerine, “Gittiğiniz mevsimde hangi balık en uygun dönemindeyse onu tadın” derim.

karadeniz-mutfağı-artvin

Karadeniz Yemekleri / Karadeniz Gezilecek Yerler

Daha sayfalarca yöresel yemeklerden bahsedebilirim ama bazı yemekler alışık olmadığımız bir damak tadı verdiği için biraz yabancı kalabiliriz. O yüzden belli başlı gidince tadılması gereken tatları yazmaya çalıştım.

En büyük isteğim bu tatları tadın. Köy yumurtasının , tereyağının, mis gibi fırından yeni çıkmış ekmeğini deneyin. İnanın bana pişman olmazsınız.

Naçizane Restorant Önerilerim ise :

  • Artvin Çardak Restaurant : Artvin’in merkezinde yiyebileceğiniz en lezzetli ve kaliteli et ve balık çeşitlerini burada bulabilirsiniz. (Cumhuriyet Caddesi Aksakaloğlu İşhanı Kat 2)
  • Zil Kale Restaurant : Zil Kale manzarasına karşı lezzetli yöresel yemekleri tadabileceğiniz nezih, samimi ve sıcak bir mekan.
  • Ayder Yaylası Gürgen Dibi Restaurant : Yöresel tatları tadabileceğiniz şirin ve salaş bir mekan.
  • Taner Usta’nın Yeri : Hopa’nın Kemalpaşa ilçesinde yiyebileceğiniz en güzel Karadeniz pidesini bulabilirsiniz. Sağlık ocağı ile Hilal Çeyiz arasında.
  • Hızır Dayı Pidecisi : Hopa Merkez’de bulunan ve yıllardır bu işte ünlenmiş bir mekan. Kavurmalı-Sebzeli pidesini deneyebilirsiniz.

7.Artvin Gezilecek Yerler

Artvin gezilecek yerler ve görülecek noktalar açısından o kadar zengindir ki yeşili başka güzel, köyleri başka huzurludur.

İşte bu yüzden, gelmişken şöyle 3-4 günlük bir rota çıkarmak gerekir. Ben kendimce sizin için şu noktalardan bahsetmek istedim :

  • Dolishane Kilisesi
  • Mençuna Şelalesi
  • Karagöl Sahara Milli Parkı
  • Ayder Yaylası
  • Zil Kale
  • Palovit Şelalesi

Aslında yukarıda bahsettiğim noktalar hem Rize’yi hem de Arvin’i içeriyor. Bu yüzden detaylarını Artvin Gezilecek Yerler yazımda plan ve rota halinde okuyabilirsiniz.

8-Artvin’de Kaç Gün Kalınmalıdır?

Artvin’de kaç gün kalsak yeter? Bu tamamen sizin yapacağınız plana göre değişiklik gösterebilir. Ama çevre illerde ki güzellikleri de işin içine katarsak en az 4 gün ideal olacaktır.

karadeniz-mutfağı-artvin

Karadeniz Yemekleri / Karadeniz Gezilecek Yerler

Belirttiğim gibi civardaki şehirleri ve yayları görmenizde artı fayda olacaktır. Eğer şöyle 2 gün kafa dinlemek isterseniz, 2 günde de bir çok yeri görebilirsiniz.

9-Artvin’de Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler Neler ?

  • Mısır ekmeğini ve mıhlamasını yemeden
  • Çoruh nehrinin o azgın sularına şahit olmadan
  • Yerel halkla sohbet etmeden
artvin-turu-zir-kale

Karadeniz Turu / Zil Kale

  • Herhangi bir yaylasına çıkıp patika yollarda kaybolmadan
  • Buz gibi bir ev ayranı içmeden
  • Denizden yeni çıkmış taze hamsilerin tadına bakmadan dönme arkadaşım.

10-Artvin’e Ne Zaman Gidilmelidir ?

Kış mevsimi hariç, hemen hemen her zaman gidilebilir Artvin’e. Tabi Karadeniz’in o ansızın başlayıp bitmek bilmeyen meşhur yağmurlarına illa ki denk geleceğinizi unutmayın.

ayder-yaylası-karadeniz

Karadeniz Rehberi / Karadeniz Turları

Yazın ortasında ise ilçelerde inanılmaz nem ve sıcaklık oluyor. Ama yayları ise tam tersine serin ve ferahlatıcı. Haziranın ikinci haftası ise Artvin merkezde Boğa Güreşleri Festivali oluyor.

Denk gelirseniz gitmenizi tavsiye ederim. Müzikal şenliklere ve yöresel oyunlara tanık olabilirsiniz. Ama en güzel zamanlar  ne zaman derseniz, sanırım Nisan-Mayıs veya Eylül-Ekim dönemleri.

11-Artvin Seyahati Kaça Mal Olur ?

Öncelikle öyle lüks otellerde kalıp paramızı konaklamada bitirenlerden değiliz. Unutmayın gezgin bir ruhla gideceksiniz o diyarlara.

Çıktığınız yaylalarda kendi çadırınızla kamp yapma imkanına sahipsiniz. Otellerde konaklayacağım derseniz günlük 2 kişi günlük 100 TL civarında otel bulma imkanınız var.  Yemeklere gelecek olursak öğün başı 15 TL olarak düşünebiliriz.

karadeniz-turu

Karadeniz Turu / Karadeniz Yaylaları

Ulaşım ise merkezde ve ilçede sıkıntı olmayacaktır fakat tarihi yerlere ve şelalelere gitmek için tur firmalarından yardım isteyebilirsiniz. Kişi başı 15-20 TL gibi bir meblaya halledebilirsiniz.

En başta halletmeniz gereken konu; konaklama ve araç kiralama. Onu da önceden halledip erken rezervasyon imkanlarından yararlandınız mı süper olur.

  • Ücretsiz iptal ve kredi kartı gerektirmeyen otellere rezervasyon yapmak isterseniz : Şu linki
  • 900 şirket arasından size en iyi fiyatlar araç kiralama imkanları sunan : Şu linki mutlaka inceleyin.

Günde 100 TL gibi bir rakamla tam anlamıyla gezebileceğiniz, ülkemizin akciğerlerinde önemli rol oynayan bu güzel il sizi bekliyor.

12-Artvin’e Kadar Gelmişken Başka Nereye Gidilir ?

Benim de yaptığım gibi öncelikle, aşağıda anlattığım Karadeniz’in cennet yerlerini de gezebilirsiniz.

  • Ayder Yaylası: Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Zil Kale Harabeleri:  Yine Çamlıhemşin ilçesinden Ayder yoluna sapmadan sağ taraftaki patika yoldan ulaşabilirsiniz.
  • Gürcistan-Batum: Trabzon’dan bile direkt otobüsler bulunuyor. İsterseniz herhangi bir tur firmasıyla anlaşıp şehri gezebilirsiniz. Pasaport bile gerekmiyor. Sadece nüfus cüzdanınız yeterli olacaktır.
ayder-yaylası-

Ayder Yaylası / Karadeniz Yaylaları

  • Uzungöl: Trabzon’un ilçesi olan Çaykara’ya 20 kilometre mesafede olan bu doğa harikasını vaktiniz olur ise görmenizi isterim. (Detaylar için Trabzon gezilecek yerler yazıma bakabilirsiniz.)
  • Sümela Manastırı: Trabzon merkezden her saat başı kalkan otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz

Karadeniz Planlarından Önce Aşağıda Yazılarımı da Okuyunuz

Benim, Artvin seyahati konusunda anlatacaklarım bu kadar. Özellikle, kalabalık şehrin kaotik yapısında bunalıp, biraz olsun nefes almak isteyenlerdenseniz; alın size Türkiye’de hafta sonu gezilecek harika şehirlerimizden birisi. Şimdiden, huzurlu seyahatler dilerim.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.